Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul e în plină efervescență : ce se ascunde în spatele zelului de final de mandat?

A început numărătoarea inversă pentru alegerile parlamentare iar aleșii sunt într-o adevărată efervescență : în Cameră și la Senat se depun inițiative legislative noi vizând acordarea de beneficii unor categorii profesionale, scutiri de taxe, impozite dar și ”scutiri” de răspundere civilă și penală.

Între cele mai controversate propuneri se numără cea vizând acordarea de imunitate penală și civilă pentru şefii din Autoritatea de Supraveghere Financiară sau cea care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală pot scăpa doar cu o amendă dacă prejudiciul cauzat este recuperat şi este de până la 50.000 de euro. La RFI, analistul politic Ioan Bogdan Lefter spune că, din păcate, există explicații simple pentru astfel de inițiative : parlamentarii fie își asigură personal spatele, fie o fac pentru cei cu care au legături de partid sau afaceri.

”Raporturile excesiv de clientelare dintre parlamentari și grupurile care i-au trimis în adunarea legislativă…Se cunosc relații de rudenie sau de angajament contractual între mai tinerii parlamentari și șefii lor din județe, baroni locali, patroni de firme…Și atunci e greu de crezut că această zonă din Parlament ar legifera cu ochii spre principii…Altă împrejurare certă, știută, este că în instituțiile statului au fost desemnați în ultimii ani din ce în ce mai mulți și în forme din ce în ce mai stridente personaje politice…Și aici putem presupune că beneficiile au și motivații politice”, explică Ioan Bogdan Lefter explicând de ce apar astfel de propuneri.

De asemenea, cel mai facil este să explicăm unele inițiative cu character populist prin dorința unor parlamentari de a mai câștiga două-trei voturi înainte de alegeri. ”Există categoria deciziilor adoptate în ultimul moment pentru a da bine la electorat, pentru a obține profit electoral imediat, pentru a mai smulge niște voturi înainte de un scrutin, pentru a rezolva problem ale celor care știu că nu vor mai avea decizia după alegeri…Nu se întâmplă numai la noi asta”, explică la RFI analistul politic dând exemplul președintelui republican Donald Trump care, după ce a pierdut alegerile și șansa la un nou mandate, promovează acte normative care să îi protejeze interesele personale și interesele familiei și apropiaților. Pe larg însă despre motivațiile care îi împing pe politicieni să devină plini de zel înainte de alegeri, în interviul cu Ioan Bogdan Lefter…   

 

 
Analistul politic Ioan Bogdan Lefter explică de ce parlamentarii devin brusc plin de zel înainte de alegeri