Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la Generația Marii Uniri, la generația închisorilor

iuliu_maniu.jpg

Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Ilie Lazăr și Pantelimon Halippa sunt doar câțiva dintre artizanii Marii Uniri de la 1918 care au fost arestați, torturați, înfometați și uciși în închisorile comuniste pentru că s-au opus instaurării bolșevismului în România, după 1948
Sursa imaginii: 
colaj RFI România

Generația celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar și unirea cu Basarabia și Bucovina, a avut parte de represiune comunistă. Pentru că s-au opus dictaturii care s-a instaurat în România, după 1948, cei mai mulți au avut o soartă înfiorătoare: au fost bătuți, înfometați în închisori, iar unii chiar uciși. Vorbim de nume mari precum Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Pan Halippa, Iosif Jumanca sau Ion Flueraș.

Imediat după ce comuniștii, ajutați de sovietici, au început să preia frâiele puterii în România, printre primii ”epurați” de noul sistem au fost intelectualii. Din această pătură făceau parte și marii oameni de stat care au făcut posibil actul de la 1 Decembrie 1918.

Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național Român din Transilvania, lider al Consiliului Dirigent, apoi președinte al PNȚ în Regatul României, după Marea Unire, și de mai multe ori prim-ministru, a murit la Sighet în 1953, după șase ani de temniță grea.

A fost arestat după ce i-a fost înscenată o încercare de a părăsi ilegal România, cu un avion de mici dimensiuni. Maniu a fost arestat, alături de alți lideri PNȚ, judecat și condamnat pentru înaltă trădare.

Prin sentința dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani și a fost trimis la penitenciarul din Galați.

În august 1951 a fost transferat, împreună cu Ion Mihalache, Ilie Lazar, Camil Demetrescu, Grigore Niculescu-Buzești, Nicolae Carandino și alții din "lotul Maniu", la Sighet.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la vârsta de 80 de ani. Trupul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighetu Marmației. De-abia în 12 noiembrie 1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu.

O soartă similară a avut și Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: a fost arestat în 1948 și a decedat în închisoarea Văcărești, un an mai târziu.

Asemenea și Ion Flueraș, lider al aceluiași Partidul Social Democrat: a fost arestat în 1948 și a decedat în închisoarea din Gherla, în 1953.

Pantelimon sau "Pan" Halippa, a fost arestat în 1950 și eliberat în 1957. Sovieticii nu au uitat niciodată rolul jucat de acesta în 1918 în unirea Basarabiei cu România.

Halippa a fost membru PNȚ, ministru al Lucrărilor Publice și  al Sănătății, deputat și senator. Arestat în România în 1950, Halippa a fost transferat în URSS, și a fost închis în lagărele din Siberia.

După eliberare, a fost urmărit permanent de Securitate. A decedat în 1979.

Tot în 1950 a fost arestat și Ion Pelivan, care în 1918 a fost ministru de Externe în efemera Republică Democratică Moldovenească. Și el a murit în închisoarea de la Sighet, în 1954.

Ion Nistor, fost membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Bucovinei cu România, a fost și el arestat de comuniști în 1950 și eliberat în 1955, apoi urmărit de Securitate tot restul vieții sale, pâna în 1962.

Nu în ultimul rând, printre artizanii Marii Uniri care au avut de suferit de pe urma comuniștilor a fost episcopul, ulterior cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, vestitorul Unirii de la Alba Iulia: a petrecut aproape 22 de ani fie în închisori, fie în domiciliu forțat, în mănăstiri ortodoxe.

Astfel, Generația Unirii a devenit generația închisorilor.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 3 decembrie 2020