Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest, la Chișinău. Sandu:”Guvernul lui Dodon trebuie să-și dea demisia. Ne dorim alegeri parlamentare anticipate”

protest_masti.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

La Chișinău, în plină pandemie, câteva mii de persoane protestează în fața Parlamentului, fiind nemulțumite de mai multe inițiative legislative ale deputaților socialiști printre care și cea legată de trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în cea a Parlamentului. Președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, care a chemat oamenii la protestul ”Apărăm votul și voința poporului”, susține că ceea ce fac socialiștii este o “încercare de uzurpare a puterii în stat” și a cerut astăzi demisia Guvernului și alegeri anticipate.

”Jos Dodon”, ”Jos trădătorii”, ”Anticipate”, ”Victorie” a tot scandat mulțimea, în timp ce la ședința Parlamentului aveau loc altercații dintre deputați ai opoziție și socaliști. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și cei de la Platforma DA nu i-au permis ministrului Finanțelor să prezinte proiectul politicii bugetar-fiscale, criticat dur de opoziție.

În fața protestatarilor, Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova, a declarat că ”suntem aici pentru a ne apăra democrația, pentru a ne apăra votul, dreptul să avem o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. În același timp, trebuie să avem grijă de sănătate. Vă rog mult să purtăm măști și să păstrăm distanța. Timp de zece luni, Dodon și Guvernul lui au făcut totul pe dos și din cauza lor avem astăzi un număr mare de oameni bolnavi de Covid-19 și tot din cauza lor trebuie să ieșim în stradă, în plină pandemie, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm votul”.

”Ce face această majoritate PSRM-ȘOR în situația în care țara este în plină criză pandemică, sanitară, economică, criză în agricultură? Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente și echipamente. Oamenii nu au ce mânca, oamenii trec prin timpuri grele. Și cu ce se ocupă majoritatea PSRM-ȘOR? Se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Aceasta este grija lor, ei au înțeles că noi vom face ordine în țară, noi, împreună cu dumneavoastră. Pentru aceasta am obținut votul dumneavoastră, ca să facem ordine în țară, să oprim hoțiile, să pedepsim hoții și să întoarcem banii oamenilor, pentru a crea oportunități ca oamenii care muncesc cinstit să poată trăi bine în această țară”, a menționat președintele ales.

Potrivit lui Sandu,”hoții s-au speriat și se zvârcolesc în continuare și încearcă să-și bată joc de votul cetățenilor, încearcă să arunce votul la gunoi”. ”Noi am reușit să-l alungăm pe Plahotniuc, am reușit să-l dăm jos pe Dodon și vom merge mai departe, să scoatem toți hoții de la putere. Noi suntem curajoși și puternici. Am demonstrat aceasta în timp și vom merge până la capăt pentru a construi o țară în care să vrem să trăim. Ei s-au obișnuit să ne dezbine, s-au obișnuit să ne pună pe baricade, ca să poată să fure în continuare. Vă rog să rămânem uniți, să nu ne lăsăm dezbinați”, a mai declarat Maia Sandu.

De partea sa, premierul moldovean, Ion Chicu, a criticat acțiunile liderului PAS, Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova. ”Idolii pe care ni-i facem astăzi, au stat ca mielușeii și au tăcut, când în ședințe de guvern prin 2013-2014 se decidea furtul miliardului sau cedarea aeroportului ”la Habarovsc”. Ne chemau oare atunci la protest? Ascultau ei atunci de Ambasadorul, care ne îndemna să ieșim în stradă să arătăm că suntem oameni? Luați măști, oameni buni. Și deschideți tare ochii”, a fost îndemnul lui Ion Chicu.

Președintele Igor Dodon nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea evenimentelor de la Chișinău.