Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel l-a temperat pe premierul polonez privind veto-ul la bugetul UE

merkel_mateusz_morawiecki.jpg

Cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Mateusz Morawiecki la Varșovia, 2018
Sursa imaginii: 
AP via dw.com

Statul de drept, libertatea presei și coronavirusul sunt subiectele săptămânii în Europa Centrală și Orientală.

  • După declarații dure alături de aliatul Viktor Orban privind condiționarea bugetului UE de statul de drept, premierul polonez a vorbit cu Angela Merkel și și-a înmuiat, brusc, tonul;
  • Deputații europeni au votat o rezoluție care exprimă îngrijorare privind respectarea libertății presei și acapararea mass mediei de către anumite guverne;
  • Lituanienii se tem că, nefăcând sport, va crește mortalitatea din alte cauze decât coronavirusul. Nici recruții lituanieni nu mai sunt apți de serviciul militar.

 

Televiziunea slovenă, RTVSLO, comentează rezoluția adoptată de Parlamentul European care exprimă  îngrijorarea cu privire la starea libertății mass-media în Uniunea Europeană și condamnă violența, hărțuirea, presiunea politică și atacurile asupra jurnaliștilor.

Potrivit site-ului televiziunii, „rezoluția a fost susținută de 553 de parlamentari, 54 au votat împotrivă și 89 s-au abținut. Acesta a fost votată de toți deputații din Slovenia, cu excepția Romanei Tomc și a lui Milan Zve, ambii făcând parte Partidul Democrat Sloven, care s-au abținut.

Partidul Democrat Sloven este o formațiune de naționalistă populistă, de dreapta, aflată la putere în acest moment.

Televiziunea slovenă mai menționează că „deputații europeni sunt deosebit de îngrijorați de situația mass-mediei publice din unele state membre, unde a devenit un instrument de propagandă guvernamentală.”

„Rezoluția atrage atenția asupra încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critică și independentă și de a submina libertatea și pluralismul mass-media.”

„Pluralitatea este amenințată atunci când mass-media ajunge în mâinile unui număr mic de oameni, ceea ce face, de asemenea, dificilă limitarea răspândirii dezinformării,” mai spune textul rezoluției, citat de www.rtvslo.si.

 

Premierul polonez își înmoaie discursul pe tema legării statului de drept de bugetul UE

Polonia și Ungaria sunt singure în veto-ul contra legării bugetului UE de statul de drept. Aceasta este concluzia la care a au ajuns jurnaliștii publicației www.rp.pl, care citează surse diplomatice de la Bruxelles.

La întâlnirea recentă privind bugetul Uniunii Europene, „nimeni nu i-a sprijinit. Toate țările au pledat pentru mecanismul de condiționalitate, chiar și grupul celor patru frugali (Austria, Olanda, Suedia și Damemarca, care nu vor să crească bugetul, n.r.)  cât și statele pro coeziune: Italia, Spania, Portugalia, Grecia, alături de celelalte țări din estul Europei.

„În teorie, cele din urmă, sunt țările care au cea mai urgentă nevoie de fonduri europene de redresare economică, nu numai din cauza pandemiei, ci și pentru perioada 2021-2027. Așteptările Poloniei ca, în timp, acest ultim grup de țări să se descurajeze și să susțină slăbirea mecanismului de condiționare pentru a ajunge rapid la un acord, nu s-au concretizat,” spun sursele jurnaliștilor polonezi.

Aceștia mai scriu că premierul de la Varșovia a discutat subiectul, la telefon, cu cancelarul german, Angela Merkel, după care a avut un discurs „considerabil înmuiat (...) care contrastează ferm cu declarația împărtășită inițial cu Viktor Orbán, la Budapesta.

Premierul polonez critică, desigur,  proiectul care leagă criteriul statului de drept de deciziile bugetare, dar, în același timp, solicită cancelarului german să găsească o soluție care să păstreze unitatea UE și să permită retragerea rapidă a banilor.”

 

Lituanienii se tem că nefăcând sport din cauza restricțiilor, mulți oameni se vor înbolnăvi

„În fața pandemiei, a apărut o tendință periculoasă: lipsa activității fizice,” scrie www.delfi.lt.  „Dacă aceasta va continua, nu vom fi doar victime ale coronavirusului,” adaugă publicația.

„Profesioniștii din domeniul sănătății observă că o reducere semnificativă a mișcării în timpul carantinei poate avea consecințe negative pe termen lung - activitatea fizică redusă va face oamenii mai puțin rezistenți la boli, inclusiv la răspândirea virusului.”

Medicul D. Barkauskas, intervievat de publicația lituaniană, crede că situația este tragică în ceea ce privește activitatea fizică a copiilor, „iar medicii militari observă, de asemenea, că o treime din recruți nu sunt apți de serviciu militar.”

De cealaltă parte, ministrul adjunct al sănătății, Kristina Gauruolienė, admite că activitatea fizică e importantă, dar spune că în acest moment „situația este de așa natură încât toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de numărul zilnic de cazuri de coronavirus.”

„Când oamenii fac sport, ei respiră activ, iar în sălile de sport merg mulți oameni, este dificil să se urmărească aceste contacte, așa că există o șansă uriașă de a se infecta acolo. Deci managementul cluburilor sportive este foarte complicat și asta nu numai în Lituania,” adaugă oficialul lituanian.

 

Bulgaria va fi amendată pentru că are în aer prea multe particule fine

www.segabg.com informează că Bulgaria va fi amendată pentru că a depășit valoarea limită pentru particulele fine (PM2.5) în 2018.

Publicația amintește că vecinul de peste Dunăre este unul dintre cele șase state membre ale Uniunii Europene care a depășit acest standard, potrivit „celor mai recente date oficiale ale Agenției Europene Pentru Mediu (SEE) privind calitatea aerului în Europa, publicat la 23 noiembrie.

Celelalte țări care au depășit valorile limită sunt Croația, Italia, Polonia, Republica Cehă și România. Doar patru țări europene -Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda- au avut concentrații de particule fine sub valorile orientative ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).”

„Comisia Europeană estimează că aproximativ 400.000 de oameni de pe continent mor în fiecare an din cauza expunerii la particule fine din aerul poluat. Bulgaria și Polonia conduc în topul țărilor membre la capitolul mortalitate prematură la 100.000 de locuitori, legată de PM2.5.”

 

Slovacia: vor fi destule proiecte verzi care să reînnoiască sistemul energetic?

Sme.sk comentează inițiativa ministrului economiei de la Bratislava, Richard Sulík, de a lansa o competiție de proiecte verzi care să presupună o reducere de emisii de CO2 cu 55%. Inițiativa va fi acoperită cu fonduri din Strategia de Reînnoire Sustenabilă a UE.

„Vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații și previziuni interinstituționale, Maroš Šefčovič, a reamintit că 37% din pachetul financiar al planului de reînnoire ar trebui utilizat exact pentru proiectele ecologice.

Paradoxal, potrivit acestuia, problema nu va fi lipsa banilor ci posibila lipsă a proiectelor de calitate. Progresul în utilizarea surselor regenerabile înseamnă reînnoirea rețelelor de electricitate și digitalizarea acestora.

Al doilea sector important este electromobilitatea, celălalt este dezvoltarea producției și utilizării hidrogenului.

Potrivit lui Šefčovič, Comisia Europeană va accepta nu numai producția de hidrogen verde pe bază de surse regenerabile de energie, ci și hidrogenul produs cu energia electrică excendentară, de exemplu de la centralele nucleare.”

 

Advent catolic cu dietă mediteraneană anti-coronavirus la Split

Locuitorii din Split au inaugurat Adventul, perioada de patru săptămâni în care catolicii nu postesc, ci îl așteaptă pe Mântuitor, printr-un eveniment gastronomic, scrie www.vecernji.hr.

Prima duminică din Advent este totodată începutul anului liturgic romano-catolic.

„Anul acesta, spectatorii au putut urmări evenimentele de pe terasa restaurantului Makarun prin intermediul rețelelor de socializare,” iar subiectul a fost alimentația sănătoasă pentru întărirea organismului în timpul epidemiei.

O astfel de alimentație este „dieta mediteraneeană, protejată de UNESCO de 10 ani, care crește aportul de vitamina D și întărește imunitatea.”

„Joško Stella și Alijana Vukušić, directorii birourilor de turism din regiunea și orașul Split, au cerut cetățenilor să comande mâncăruri mediteraneene sănătoase de la restaurantele care fac livrări pentru a-i ajuta și pe patronii acestora în aceste momente dificile.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate materialele din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista Presei din Europa Centrală și Orientală, 4 decembrie 2020