Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatorii și deputații, aleși duminică în condiții de pandemie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Alegerile parlamentare de duminica  au loc  în condiții speciale, impuse de pandemia de COVID-19. Alegatorii din localitatile carantinate  vor putea merge la vot fara sa fie nevoiti sa prezinte o declaratie justificativă. Totodată, cei care se află în carantină  vor putea vota doar folosind urna mobilă.

 

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege pentru următorii patru ani senatorii si deputatii. În urma scrutinului de duminică vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați.

Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate. Important de știut, la acest scrutin sun valabile și cărțile de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.

La fel ca la alegerile locale, fiecare secție de votare va avea dezinfectant, iar intrarea în secție va fi permisă doar după luarea temperaturii.
Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca de la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repune masca.

Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi asezate in asa fel incat sa se evite pe cat de mult posbil contactul cu membrii comisiei.

Totodată, în secție vor avea voie cel mult 5 alegători simultan. Deputații și senatorii alesi duminica  vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale. Potrivit normei de reprezentare, Bucureștiul are cei mai mulți parlamentari: 13 senatori și 29 de deputați. Județele Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj și Tulcea vor avea cei mai puțini reprezentanți în parlament - câte 6.

Același număr de parlamentari va reprezenta și românii aflați în afara granițelor țării.
Un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.
Cea mai mare concurență la aceste alegeri se inregistrează în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.

Pentru toți cetățenii cu drept de vot există libertate de mișcare între 5 dimineață în data de 6 decembrie și 1 dimineața în 7 decembrie, iar pentru membrii BEC, observatori, candidații și personalul tehnic și auxiliar care participă la procesul de vot nu vor fi supuși restricțiilor de circulație între 23.00 și 5.00 pe baza documentului justificativ. Pentru zonele  care sunt sub carantină se va emite o reglementare care să prevadă exact aceste excepții”, a transmis secretarul de stat Raed Arafat.