Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia ar putea să renunțe la veto pe bugetul UE

poza_polonia.jpg

Polonia ar putea să renunțe la veto pe bugetul UE
Polonia ar putea să renunțe la veto pe bugetul UE

 Pe măsură ce ne apropiem de summit-ul Consiliului UE din 10-11 decembrie atunci când se va lua o decizie comună în privința vetoului polono-maghiar pe chestiunea bugetului UE și conectarea finanțării de Mecanismul pentru statul de drept, apar tot multe semne că Polonia înclină spre găsirea unui compromis. În același timp, Ungaria riscă să rămână izolată complet în cazul în care Polonia decide totuși să accepte în mod condiționat Mecanismul pentru Statul de drept.  

În ultimele zile Varșovia a dat semnale contradictorii în privința negocierii pentru viitorul buget al UE și racordarea acestuia la Fondul pentru Redresare.

Pe de o parte, premierul Morawiecki a acordat mai multe interviuri în presa germană unde declară că Polonia nu va face niciun pas înapoi în privința vetoului, spunând chiar că Polonia poate rezista fără finanțare UE pe termen scurt și chiar mediu, în timp ce ”pentru UE mecanismul pentru statul de drept ar fi fatal” (interviu în FAZ).

Pe de altă parte, vicepremierul Jarosław Gowin, adică aripa moderată a partidului de guvernare, s-a întâlnit ieri cu mai mulți comisari UE cărora le-a declarat că Polonia ar putea să renunțe la veto în schimbul unei declarații comune în Consiliu care ar explica legătura între fondurile UE și racordarea  Mecanismului pentru statul de drept la utilizarea corectă a acestor fonduri. J. Gowin a mai menționat că în declarația Consiliului UE ar trebui să se explice clar că ”Mecanismul nu se va răsfrânge asupra altor sfere decât cea a utilizării corecte a fondurilor UE”.

Până acum aceasta pare cea mai clară propunere de ieșire din impas venită dinspre Varșovia. Mai trebuie adăugat că aceste declarații făcute la Bruxelles de către vice-premierul polonez în calitate oficială nu puteau fi făcute fără acordul premierului Mateusz Morawiecki și a lui Jarosław Kaczyński. Așadar, ieri seara am fost martorii unui prim pas al Poloniei spre compromis.

Cum se explică această schimbare de macaz? Ei bine, multiple sondaje făcute în ultimele săptămâni arată că aproape 70% din polonezi sunt de acord cu poziția Uniunii Europene în privința mecanismului pentru statul de drept. Aceasta este una din sursele importante ale pierderii accentuate de popularitate din ultima lună a guvernării partidului Lege și Justiție. Criza bugetului european este pentru Varșovia o sursă suplimentară de criză politică deja suprapusă pe alte trei crize  - cea sanitară legată de pandemie, cea politică-culturală legată de legea anti-avort și cea economică.

Dar și mai important este faptul că dezbaterile intense legate de vetoul Poloniei au făcut ca tot mai mulți polonezi să înțeleagă care sunt pierderile reale financiare pe care le-ar suferi Polonia în următorii trei ani. Însumat, Polonia ar pierde 64 de mlrd de euro timp de trei ani strict din Fondul pentru Redresare. 30 de mlrd ar fi subvenții directe din bugetul UE, iar 34 de miliarde ar fi pierdute din contul creditelor ieftine garantate de acest Fond. La aceste 64 de miliarde se adaugă încă cel puțin 5 mlrd din contul provizoratului bugetar al UE cauzat de vetoul Poloniei și Ungariei.

Începând cu 1 ianuarie, fondul coeziunii în UE va fi redus lunar, existând posibilitatea finanțării doar pentru politica agricolă comună. La nivelul cel mai practic, aceasta înseamnă de exemplu că mii de studenți polonezi nu vor mai putea aplica la programul Erasmus, sau de exemplu nici un program de construcții al autostrăzilor nu va mai putea primi finanțare începând cu 1 ianuarie. Nici reparația sau reconstrucția foarte costisitoare a multor sisteme de canalizare, de exemplu cel din Varșovia, nu va mai putea fi finanțată. Polonia s-ar transforma din campioana absorbției fondurilor UE la nivel de autorități locale, iată timp de 14 ani, în statul membru cu absorbție zero în următorii ani.

Rămâne de văzut ce valoare va mai avea declarația politică Orban-Morawiecki de săptămâna trecută în care Polonia se angaja frățește sa nu-si schimbe poziția pe bugetul UE în detrimentul interesului Ungariei. Cea din urmă ar putea rămâne total izolată la Bruxelles, având și ea de pierdut o sumă de 52.8 mlrd de euro din Fondul pentru Redresare în următorii 3 ani.

 

 
Octavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia