Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poziția României cu privire la recentele modificări legislative ce afectează atribuțiile Președintelui Moldovei

România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii țării la alegerile prezidențiale.

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.

Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale.

Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile Președintelui ales în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova. Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova.