Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentare 2020: Aproape 60.000 de români au votat în diaspora

vot.jpg

Sursă Foto: Ambasada României la Paris, FB.

Update 16:00. Aproape 60.000 de români din diaspora au votat, între care 38.403 pe listele suplimentare, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă. 

Peste 43.000 de români au votat în diaspora, până sâmbătă, la ora 13,00 (ora României), la alegerile parlamentare, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate.

Votul în diaspora se desfăşoară pe parcursul a două zile - sâmbătă şi duminică.
Votarea se desfăşoară între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23,59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

În străinătate sunt organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îi îndemna vineri pe  românii din străinătate să folosească ambele zile pentru a vota, evitând astfel eventuale aglomerări la secţiile de votare."Este foarte important ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să folosească ambele zile pentru a-şi exercita dreptul constituţional de vot, în vederea prevenirii eventualelor aglomerări la secţiile de votare. În cazul în care vor exista fluxuri mai importante, am prevăzut un mecanism de fluidizare, în sensul de a semnala care sunt secţiile de votare din apropiere care au mai puţini votanţi, pentru a evita, astfel, aglomerarea, care în condiţiile de pandemie prezintă riscuri pentru sănătatea cetăţenilor", a declarat Aurescu în debutul şedinţei de guvern.