Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Probleme la votul prin corespondență: Aproximativ 14.000 de plicuri pierdute?

vot-posta-1-758x426.png

Probleme la votul prin corespondență: Aproximativ 14.000 de plicuri pierdute?

Aproximativ 14.000 de plicuri cu votul românilor care au optat pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică. Alianţa USR-PLUS solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Biroului Electoral Central să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca românii din diaspora al căror vot prin corespondenţă nu a ajuns la AEP să ştie acest lucru şi să găsească soluţii să se prezinte fizic la urne.

Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, a declarat la Digi 24 că este vorba despre aproximativ 14.000 de plicuri cu voturi care nu au ajuns la birourile electorale.
În declarație pentru Libertatea, Constantin Mitulețu spune că problema ține de „serviciile poștale în pandemie” și că ce nu s-a înregistrat până pe 3 decembrie la AEP este pierdut.

„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie”, a declarat pentru Libertatea Constantin Mitulețu.

Alianța USR-PLUS cere explicații

"Primim mii de sesizări din partea românilor din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP. Ei şi-au înţeles îndatorirea civică de a vota şi au făcut-o în condiţii de siguranţă folosind votul prin corespondenţă. Acum li se spune că au făcut-o degeaba. AEP ne spune că aproape jumătate din voturile prin corespondenţă au fost pierdute.

Nu ne interesează un joc de pasare a responsabilităţii între AEP şi Poşta Română, vrem un răspuns clar pe care aceste două instituţii le datorează cetăţenilor români. (...) Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Biroului Electoral Central să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca cetăţenii al căror vot nu a ajuns la AEP să ştie şi să găsească soluţii să voteze fizic" - este mesajul postat sâmbătă pe pagina de Facebook a Alianţei USR-PLUS.

Prin urmare cei care au primit un mail prin care sunt informați că votul nu le-a fost validat, trebuie sa se prezinte acum la cea mai apropiata sectie de votare – ceea ce pentru unii poate fi la sute de kilometri...