Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentare 2020: Există neclarități, vor fi alegători care nu vor putea vota (ONG)

Septimius Parvu program Anghel Saligny PNDL.jpg

Septimius Pârvu critică programul de investiții Anghel Saligny (Sursa foto: Facebook/Septimius Pârvu)
Septimius Pârvu critică programul de investiții Anghel Saligny (Sursa foto: Facebook/Septimius Pârvu)

Autoritățile nu au învățat prea multe de la locale, iar reglementările lipsesc sau au fost emise târziu, transmite Expert Forum, cu o zi înainte de deschiderea urnelor în țară. Există neclarități, vor fi alegători care nu vor putea vota, atrage atenția Septimius Pârvu, reprezentantul organizației într-un interviu realizat de Alex Olaru.

Septimius Pârvu: Alegerile locale din România, dar cred că și alegerile din alte țări pentru că au avut loc alegeri și în țările din jurul nostru sau în alte țări din Europa, ar fi putut să ne învețe destule lecții. În primul rând, modul în care s-a reglementat a fost deficitar.

Reglementările s-au dat târziu și la locale , dar și la alegerile parlamentare. De exemplu, deciziile privind utilizarea urnei speciale pentru persoanele carantinate sau în izolare au fost reglementate vinerea trecută, cu o săptămână înainte de alegeri, în condițiile în care avem un număr semnificat de voptanți care fi putut solicita urna specială.

Mai sunt și altele, dar asta cred că este principala chestiune. Aș adăuga și chestiunea localităților carantinate. Probabil că se va lua o hotărâre care să reglementeze mai clar modul în care se va vota în localitățile carantinate, însă noi am atras atenția încă de săptămâna trecută că nu este foarte clar. Există tot felul de restricții de ieșit pe stradă, de adunări publice care pot diferi de la localitate la localitate. Atunci am fi putut ajunge în situația în care alegerile sunt organizate diferit de la localitate la localitate.

Reporter: Vă dau un exemplu concret. Cunosc o persoană care a fost în Polonia. Trebuie să stea 14 zile în izolare. Duminică se împlinesc cele 14 zile. A solicitat urna mobilă, dar persoana respectivă nu este sigură că va ajunge urna mobilă acasă. Nu a primit un răspuns ferm în acest sens.

S.P: Sunt mai multe probleme. Există două hotărâri, deciziile 91 și 94 ale Biroului Electoral Central, care specifică faptul că alegătorii pot solicita urna specială, incluisv la birourile de circumscrpiție, azi fiind ultima zi în mod electronic, sau mâine în secțiile de votare, dar nu reglementează nimic legat de faptul că alegătorii sunt anunțați. Nu ni se zice dacă birourile de circumscripție sau birourile secțiilor de votare sunt obligate să anunțe acești alegători dacă li se acceptă cererile.

Rep: Cu alte cuvinte, oamenii aceștia nu știu dacă vine sau nu urna.

S.P: Da. Practic se vor trezi în ziua alegerilor. Mai e situația celor care se vor întoarce duminică din țările care sunt pe lista țărilor în care alegătorii trebuie să se carantineze. În acest moment ei nu au o decizie. Se vor întoarce duminică, dar nici nu mai pot depune cerere. Ei nu se pot duce în secție. E o situație mai complicată pentru acești alegători. Ei nu vor putea vota. Apoi sunt alegătorii care sunt în altă circumscripție. De exemplu, dacă eu am domiciliul în Constanța, dar acum sunt în Iași pentru că acolo m-am carantinat sau izolat, nu voi putea vota pentru că se votează în județul în care alegătorul are domiciliul sau reședința.

Rep: Vă așteptați la un scrutin tulbure din acest punct de vedere, cu multe scandaluri?

S.P: Cred că vor fi alegători care nu vor putea vota. Problema este că chiar dacă faci plângere, nu văd cum se poate rezolva problema. În momentul ăsta nu cred că se mai pot schimba regulile nicicum. Vor fi alegători care, pur și simplu, nu vor putea vota. Autoritățile nu au reușit să facă suficiente campanii de informare. Vedem declarații ale oficialilor, dar asta nu este campanie de informare atunci când iese X sau Y și ne spune la televizor că așa va fi. În primul rând trebuie să existe reguli scrise foarte clar, reglementate în acte normative, ceea ce în acest moment lipsesc. Despre asta vorbeam mai devreme. Dar nici campania de informare a alegătorilor în sine nu a fost suficient de eficientă.

Rep: Mai ales că legea a fost emisă în septembrie. Erau deja niște luni bune de pandemie adunate. Pare foarte greu să găsești o scuză autorităților din acest punct de vedere. Cum s-au pregătit cei de la MAI și celelalte autorități la capitolul protecției celor care se  duc ca observatori în secții?

S.P: Ca și la alegerile locale, autoritățile vor distribui materiale de protecție. Au existat materiale. Nu a fost o lipsă de materiale. Cred că problema în acest moment este legată de membrii birourilor electorale care se vor duce cu urna specială la persoanele care sunt pozitive sau care au fost contacți. Legea în acest moment ne zice că ei vor primi 5 măști și 5 perechi de mănuși.

Nu s-au cumpărat combinezoane. Nu s-au cumprat viziere. Nu s-au cumpărat alte materiale. Dacă în secțiile de votare, probabil vor fi materiale suficiente. Probabil au rămas termo scanerele de la locale. Cred că problema la aceste alegeri e protejarea celor care se vor duce la domiciliile, la reședințele celor care în acest moment știu că sunt pozitivi sua au simptome. Aici nu cred că s-au pregătit suficient de bine. 

 

 
Septimius Pârvu, de la expert Forum, intervievat de Aex Olaru