Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Peste 50.000 de oameni au cerut în PMAN demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate

poza_piata.jpg

Protestatarii au adoptat o rezoluție prin care cer de urgență demisia Guvernului Chicu și declanșarea alegerilor anticipate
Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

La Chișinău, peste 50.000 de oameni din toate regiunile țării, au cerut, în Piața Marii Adunări Naționale, demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Oamenii au ieșit în stradă la îndemnul Maiei Sandu, președintele ales al R.Moldova, ”pentru a opri o tentativă de uzurpare a puterii de către Parlament”. Protestatarii au adoptat o rezoluție prin care cer de urgență demisia Executivului și declanșarea anticipatelor.

Cu drapele ale R.Moldova, Uniunii Europene, dar și măști de protecție, zeci de mii de persoane au venit în centrul Chișinăului pentru a protesta față de ilegalitățile admise de noua majoritate parlamentară PSRM-ȘOR. ”Demisia”, ”Anticipate”, ”La pușcărie”, ”Victorie” a scandat mulțimea. Oamenii au venit cu pancarte pe care se putea citi ”Vrem Parlament curat”, ”Dodon la tomberon”, ”SIS-tăm Dodon Șorii”.


Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

”Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, acest parlament trebuie dat jos”

”Acest protest nu este al unor partide politice, nu este despre ideologii, dar este protestul oamenilor din această țară. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, acest parlament trebuie dat jos”, a declarat Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova.


Sursa imaginii: 
Captura video

 ”Legile adoptate de ei în aceste zile reprezintă un risc pentru securitatea statului. Aceste legi vin să reducă din puterea președintelui, ca să nu putem lupta împotriva corupției. Aceste legi pun în pericol bugetul statului. Aceste legi sunt pentru ca ei să-și poată proteja, perpetua schemele de corupție în continuare. Această majoritate parlamentară este o rușine. Acest dezmăț trebuie oprit. Singurul lucru prin care putem opri acest atac asupra cetățenilor sunt alegerile parlamentare anticipate. Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este demisia Guvernului”.

”Suntem nevoiți să ieșim iarăși în stradă. Și mai grav este că suntem nevoiți să ieșim în stradă pe timp de pandemie. Suntem nevoiți să ieșim în stradă din cauza unor infractori, care în loc să stea la pușcărie, stau în Parlament. Noi am demonstrat că ne pasă de țară și de soarta noastră. Am ieșit în stradă ani la rând, în lupta noastră împotriva hoților și ei nu ne vor opri aici. Vom merge până la capăt”, a mai declarat în fața mulțimii Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova.

La sfârșitul protestului, participanții au adoptat o rezoluție prin care cer demisia urgentă a Guvernului Chicu, care este ”principalul responsabil pentru agravarea situației economice și pandemice”.


Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

De asemenea, protestatarii au cerut declanșarea alegerilor anticipate și anularea pachetului de legi ”votat abuziv, cu încălcarea oricăror norme și proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-ȘOR”. ”Cerem de urgență anularea legii care în mod abuziv privează instituţia prezidenţială de prerogativele sale constituţionale şi toate legile care contravin parcursului european al Republicii Moldova, aduc prejudicii economice cetăţenilor şi slăbesc securitatea statului”.

Participanții la manifestație susțin că în cazul în care ”guvernarea Dodon-Şor nu va demara imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor noastre legitime, ne rezervăm dreptul să întreprindem toate acţiunile necesare constituționale, legale și legitime, precum și conforme actelor internaționale pentru a contracara uzurparea puterii de stat”, se mai arată în rezoluția adoptată la protestul de duminică.

Să spunem că, protestul s-a desfășurat fără incidente. Mii de polițiști au asigurat ordinea publică, iar clădirea Guvernului, în fața căreia a avut loc manifestația, a fost păzită de un cordon al forțelor de ordine.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestul de duminică de la Chișinău