Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Augustin Zegrean: "Nu e corect să nu îi lași pe oameni să voteze acolo unde se află în ziua alegerilor. De aia sunt liste speciale"

augustin_1.jpg

Augustin Zegrean, fost președinte CCR.

În contextul în care nu toți alegătorii pot vota la acest scrutin electoral se naște întrebarea: Pot fi alegerile parlamentare contestate din moment ce statul nu asigură dreptul de vot pentru toți cetățenii. Răspunde, la RFI, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale:  

La acest scrutin au fost probleme cu urna mobilă  dar se semnalează și probleme legate de  neînţelegerea legislaţiei electorale din perspectiva faptului că alegătorii trebuie să voteze în circumscripţia unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, transmite Expert Forum, ONG care monitorizeaza aceste alegeri.

În contextul în care nu toți alegătorii pot vota la acest scrutin electoral se naște întrebarea: Pot fi alegerile parlamentare contestate din moment ce statul nu asigură dreptul de vot pentru toți cetățenii? Alex Olaru l-a întrebat pe Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale (AUDIO):  

Augustin Zegrean: De fiecare dată când sunt alegeri fac altă lege. Înainte de modificările astea puteai să votezi la parlamentare oriunde te aflai. Așa e corect pentru că, până la urmă, circumscripția e țara.

Rep: Dacă numărul celor prinși în alte județe de pandemia asta este mare, se vor putea contesta alegerile la Curtea Constituțională?

A.Z: Poți să contești la Curte. Nu e problemă. Poate oricine să conteste, dar nu are șanse. Așa e legea. Nu ai ce să faci. Deși dacă ar spune că legea e neconstituțională s-ar putea pune o problemă. Nu e în regulă să nu lași pe om să voteze dacă se află în țară sau în străinătate. Cei din străinătate cum votează?

Rep: Legea bate Constituția, din moment ce în Constituție scrie clar că dreptul la vot e fundamental?

A.Z: Este fundamental și nu poate fi îngrădit decât în situațiile care sunt prevăzute în Constituție. În mod normal, nu este corect să nu îi lași pe oameni să voteze acolo unde se află în ziua votului. De aia sunt liste speciale de vot.

Rep: Dumneavoastră ați explicat în spațiul public foarte clar că trebuia menținut cadrul stării de urgență cu modificări și nu trecerea la starea de alertă. Prin urmare, cum se poate justifica faptul că unor cetățeni români aflați în alte județe față de cele de reședință le este îngrădit dreptul la vot?

A.Z: Asta nu are nicio legătură cu starea de urgență sau starea de alertă. Pe teritoriul României omul poate să voteze oriunde, iar dacă e în străinătate poate să meargă la o secție de vot din străinătate, la ambasadă sau unde e secția.

Rep: Sau poate vota prin corespondență.

A.Z: Dacă e definitiv acolo. Celui care a plecat alaltăieri sau pleacă astăzi în Germania și poimâine e votul, nu este corect că nu i se dă posibilitatea să voteze unde se află. Știu de ce s-a făcut asta. Pentru că s-a tot vorbit de fraudarea votului. Știți povestea cu turismul electoral, cu toate acelea, dar asta nu justifică interzicerea dreptului la vot.  

Rep: Dacă dumneavoastră ați mai fi la CCR și ați avea pe masă această sesizare, pe lege sau pe ce s-a întâmplat post vot, ce ați decide?

A.Z: Eu vă pot spune ce aș face eu, dar eu aș avea un singur vot acolo, așa că nu are niciun sens. Contestația va fi făcută mai întâi la Biroul Electoral Central, dacă va fi făcută. Numai după aceea se ajunge la Curtea Constituțională. Nu prea rezolvă mare lucru contestațiile acestea.

Rep: De ce?

A.Z: Pentru că, de regulă, omul nu aduce probe când face astfel de contestații. Asta e marea problemă și cu deciziile Curții Constituționale, acelea care sunt foarte criticate de autorități în general. Ar trebui să tacă pentru că, în general, sesizările făcute la Curte sunt foarte prost motivate. Nu au nicio legătură de cele mai multe ori cu textul din Constituție pe care îl invocă.

Rep: Dacă îmi permiteți, e aproape tragi-comic.

A.Z: Dar așa este. Asta e realitatea. Eu am mai spus asta. Vă rog să o dați la radio să audă oamenii. Înjură degeaba Curtea Constituțională. Curtea nu se poate autosesiza decât în situația de revizuire a Constituției. În rest, ce i se cere, aia răspunde. Dacă articolul 2 este contestat și Curtea, citind, vede că articolul 3 este neconstituțional, nu îl poate anula pentru că nu a fost sesizată.

 
Augustin Zegrean, fost pre;edinte CCR, intervievat de Alex Olaru