Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentare 2020: în Belgia unii alegători nu au prezentat actele necesare

20201206_150130.jpg

In Belgia secțiile de votare ar fi putut funcționa de manieră complementară în caz de carantină
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

In Belgia, prezența românilor la vot a fost cu mult mai scăzută decât la scrutinul din 2019, iar unele mici incidente legate de actele necesare alegătorilor au fost înregistrate mai ales la Anvers. 

In Belgia votul a fost organizat  în 5 și 6 decembrie în cadrul a 18 secții din care jumătate s-au aflat în Bruxelles.

A vota in plină epidemie și în condiții sanitare stricte nu este simplu. Cele 18 secții repartizate pe întreg teritoriul Belgiei au fost plasate la distanță relativ mică una de cealaltă; astfel, dacă un oraș ar fi intrat în carantină, o altă secție din apropiere ar fi putut prelua afluxul de alegatori. 

Dar nu s-a pus problema. 

Teama organizatorilor era legată în principal de măsurile sanitare impuse de autoritățile belgiene pe timp de epidemie și ele se refereau mai ales la păstrarea distanței sociale. 

Informațiile privind regulile sanitare și cele privind votul afișate la secția de votare de la Reprezentanța Permanentă a României la UE (foto RFI România)

Cum prezența la vot a fost însă scăzută, nici vorbă de aglomerație la urne, nici măcar secția de la Consulatul român din Bruxelles care în mod tradițional este cea mai frecventată de alegători. 

Aici, în cele două zile de vot, s-au prezentat circa 1400 de români, adică de aproximativ 6 ori mai putini decât cei prezenți ale alegerile prezidențiale de anul trecut. Per total însă, în Belgia au votat acum 6881 de persoane - o prezență la vot dublă față de cea de la parlamentarele din 2016. 

Alegători români la secția de la Consulatul României din Bruxelles (foto RFI România)

Cu toate acestea votul a decurs lin chiar și la Consulat unde o coadă formată din câteva persoane se forma din când în când, dar timpul de vot  era de sub 3 minute, după cum ne explica președintele secției de votare Adrian Florea.

In toate celelalte secții de votare din Bruxelles sâmbătă și duminică  a fost absolut liniște, ba chiar la anumite ore nu s-a prezentat nimeni.

Secția de votare de la Autoworld (Parc su Cinquantenaire la Bruxelles) fara alegători duminică la prânz (foto RFI România)

Unele incidente minore au avut loc duminică dar nu la Bruxelles, ci la Anvers. Mai mulți alegători români cu domiciliul în Belgia nu au putut vota întrucât nu au prezentat un act de reședință.

Acesta a fost necesar acum pentru votul în străinătate întrucât , fiind vorba de alegeri parlamentare, diaspora a votat pentru cei patru deputați și doi senatori care îi reprezintă în Parlament pe românii din străinătate.

In ciuda faptului că lista actelor necesare pentru vot a fost comunicată și distribuită pe rețelele sociale, unii nu au putut prezenta aceste acte.