Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ora 18:00 | Primele declarații ale președintelui Iohannis, după alegeri

Coronavirus Klaus Iohannis impreuna criza.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Şeful statului a avut luni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă luni, de la ora 18.00, transmite Administraţia Prezidenţială.

Este prima ieșire publică a șefului statului după alegerile parlamentare.

Potrivit rezultatelor parțiale, PSD a obţinut la Senat 30,01% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică la nivel naţional şi la Camera Deputaţilor 29,50%, în timp ce PNL a obţinut la Senat - 25,07%, iar la Camera Deputaţilor - 24,64%, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor verbale din 75,10% secţii de votare.

Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 15,10% la Senat şi 14,76% la Camera Deputaţilor, conform anunţului oficial de la Biroul Electoral Central pentru ora de referinţă 13,00.

Partidul pentru Unirea Românilor (AUR) are 8,67% voturi la Senat şi 8,29% la Camera Deputaţilor, iar UDMR a obţinut 7,34% la Senat şi 7,22% la Camera Deputaţilor.

Totodată, PMP a obţinut 4,76% din voturi la Senat şi 4,70% la Camera Deputaţilor, iar Pro România are 4,22% la Senat şi 4,24% la Camera Deputaţilor.

Dacian Cioloş a anunţat că USR PLUS „este gata să-și asume guvernarea alături de PNL, iar UDMR este indispensabil”. Întrebat dacă Ludovic Orban este premierul așteptat pentru coaliția despre care vorbește USR PLUS, Cioloș a dat de înțeles că viitorul premier trebuie să fie o altă persoană.

Eu sunt convins că președintele României, care are această responsabilitate conform Constituției, va avea la fel o analiză foarte pragmatică legată de soluția și formula de premier care să poată să dea acest semnal de nou început și de formare a unui guvern cu credibilitate. (...) Nu e vorba de ce cred eu. Uitați-vă la ce au crezut alegătorii. Uitați-vă la rezultatul pe care l-a obținut PNL, dar nu e treaba USR PLUS să facă analiza în PNL”, a mai spus Cioloș.

Premierul Ludovic Orban a afirmat duminică seara că încă nu au început negocierile cu celelalte partide, însă după cum arată rezultatele exit-poll poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP. Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

În schimb, reprezentanţii PSD afirmă că aceste alegeri parlamentare pot fi considerate „un referendum”, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să înţeleagă mesajul votului şi să asculte voinţa românilor”. „Altfel, mandatul lui şi al oricărei formule guvernamentale formată de Orban şi partidele de dreapta va fi lipsit de legitimitate”, susţin social-democraţii.