Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu la RFI: Ludovic Orban, dublu sancționat

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

Decizia șefului guvernului a fost luată în urma discuției pe care Ludovic Orban a avut-o luni cu președintele Klaus Iohannis, care s-ar fi declarat nemulțumit de scorul sub PSD obținut de PNL la alegerile parlamentare de duminică.

Înainte de declarația de presă a premierului, de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca consultări la Palatul Cotroceni „pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România”. În opinia sa, partidele de centru dreapta au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare de duminică. „Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu”, a transmis șeful statului într -o declarație de presă.

 “Președintele a recunoscut ca și-a dorit un guvern PNL – USR/PLUS, probabil va fi și UDMR pe acolo așa încât deja consultările pe care le-a anunțat devin mai degrabă formale, pentru că știm în cea mai mare măsură care va fi componența noului guvern. Consultările se vor termina rapid și în contextul crizei anitare....În ce-l privește pe domnul Orban, acesta este dublu sancționat. Odată din partea electoratului, fără discuție,  și o sancțiune din partea domnului Iohannis care consideră că trebuie foarte repede să se formeze un guvern care nu mai poate fi reprezentat de domnul Orban, care în ciuda declarațiilor anterioare alegerilor ale președintelui, nu a performat atât de bine, pentru că iată cetățenii, în bună măsură, s-au revoltat  împotriva domniei sale, atât prin absenteism cât și printr-un vot dat altor partide decât PNL-ului…. Va fi un guvern extrem de fragmentat, o coaliție care se naște complicat și nu PNL-ul va avea probleme cât relația dintre USR/PLUS și UDMR va fi foarte complicată, pentru că cele două grupări au premise și interese politice total diferite“, explică la RFI politologul Andrei Țăranu.

Rezultatele încă provizorii arată că PSD este pe primul loc în urma alegerilor parlamentare de duminică cu aproape 30%, urmat de PNL 25,53% și USR-PLUS 15,53%.