Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar al României

ciuca.jpg

Nicolae Ciucă, pana acum ministru al Apararii, este noul premier desemnat. El anunta ca va negocia cu toate forțele politice responsabile, astfel încât Guvernul să fie aprobat în Parlament.
Nicolae Ciucă, pana acum ministru al Apararii, este noul premier desemnat. El anunta ca va negocia cu toate forțele politice responsabile, astfel încât Guvernul să fie aprobat în Parlament.
Sursa imaginii: 
site-ul Ministerului Apărării Naționale

Nicolae Ciucă, desemnat premier interimar al României în urma demisiei din funcția de șef al Guvernului a lui Ludovic Orban, este militar de carieră. De un an este ministru al Apărării în guvernul Orban. 

Nicolae Ciucă s-a născut în 7 februarie 1967 în localitatea Plenița din județul Dolj, este căsătorit și are un copil.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Ministerului Apărării, Nicolae Ciucă și-a început cariera militară în 1988 și de la finalul anilor 90 a participat la mai multe misiuni militare românești de menținere a păcii, în Bosnia Herțegovina, Afghanistan și Irak.

În perioada ianuarie - octombrie 2014, a fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre. 

Între 1 ianuarie 2015 și 28 octombrie 2019 a fost şeful Statului Major General. 

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO. Acestea impun ca postul de ministru al apărării să fie ocupat de un civil. "A fost poate cea mai grea decizie a unei cariere începute în urmă cu 38 ani", a recunoscut generalul.

Din data de 4 noiembrie 2019 Nicolae Ciucă a îndeplinit funcția de Ministru al Apărării în guvernul liberal condus de Ludovic Orban.  

Potrivit declarației de avere, generalul în rezervă Nicolae Ciucă deține o casă de locuit, două terenuri intravilan și un autoturism, achiziționate în ultimii 15 ani. Încasează venituri doar din salariu. Are trei credite, aproape de scadență, în valoare totală de 223.000 de lei.