Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul Tranziției: Trump, până-n pânzele albe

Jurnalul Tranziției: Trump, până-n pânzele albe

Vom lupta până-n ultima clipă, 20 ianuarie 2021 la prânz, când urmează să fie învestit următorul președinte, a anunțat Donald Trump. După repetate eșecuri în instanțele locale și statale, și la o zi după certificarea rezultatelor în toate statele, tentativa de a răsturna rezultatul prezidențialelor americane se mută în Parlamentele statale și la Curtea Supremă. În primele se încearcă avansarea către Parlamentul federal, pentru validare la 6 ianuarie 2021, a unor certificări alternative pro-Trump, către Curtea Supremă converg recursuri vizând anularea a sute de mii de voturi sau cazuri noi, precum cel introdus ieri de statul Texas care contestă pe motiv de neconstituționalitate, printr-o manevră rarissimă în jurisprudența americană, schimbări în plan electoral decise, din cauza epidemiei de Covid-19, în patru state, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, care totalizează 63 de voturi în Colegiul Electoral, unde Joe Biden are un avantaj de 74: 306 la 232.

Corespondentul RFI Radu Tudor explică situația din SUA:

 

 

Moara trumpiană a dezinformării macină lent.

“Vă spun, ca să știți: am câștigat Georgia. N-am pierdut vreodată o alegere, o câștigăm și pe asta. Luptăm din greu pentru acest stat. Au trișat, au măsluit, dar câștigăm. E nevoie doar de un om de curaj, care să facă ce se cuvine”, a rostit liderul lumii alternative sâmbătă, la un miting în Valdosta, Georgia, stat pe care, în lumea reală, l-a pierdut la o diferență de 11,784 de voturi.

“Am numărat toate voturile legale a treia oară, și rezultatul rămâne același. Oricine ai fi, candidat învins la președinție sau la un post de guvernator, dezinformarea privind administrarea alegerilor, retorica despre alegeri furate, trebuie condamnate și respinse. Integritatea contează, adevărul contează”, reamintea unul dintre oamenii providențiali pe care a contat Trump, șeful Administrației statale georgiene, Brad Raffensperger, care însă nu i-a făcut jocul, cum nu i l-a făcut nici șeful său, guvernatorul Brian Kemp, Republican cu limite de moralitate și legalitate. "L-am făcut om, a ajuns unde este datorită mie", a exclamat ocupantul Casei Albe, dezamăgit după ce Kemp a refuzat să convoace Parlamentul majoritar Republican în sesiune specială pentru a nulifica rezultatele unui scrutin corect.

Înainte de politicienii statali, Trump a mizat pe "providențialii" din arena legală, indivizi precum Rudy Giuliani, Jenna Ellis, Sydney Powell sau Lin Wood, care au umblat și umblă cu procese, care de care mai șubrede logic și juridic, în sextetul de state care au înclinat balanța în favoarea lui Biden. Cer, în instanțele care-i primesc cu crescândă incredulitate, anularea a sute de mii de voturi pe baza unor alegații lipsite de fundamentul probelor. Curtea Supremă a statului Wisconsin a respins cu majoritate bi-partizană argumentul că reguli necontestate în 11 alegeri anterioare și în 70 de comitate ale statului ar fi ilegale în doar două, întâmplător majoritar Democrate, Dane și Wisconsin. Judecătorul Brian Hagedorn, Republican care a votat cu majoritatea, opina că demersul pledantilor trumpieni constituie "cel mai dramatic apel la intervenție judiciară" pe care l-a cunoscut, într-o speță "deficientă, plină de hibe". Magistrați din Michigan și Georgia au fost în esență de aceeași părere. În Michigan, judecătoarea Linda Parker a numit procedura demarată de avocații prezidențiali "nedemocratică", opinie împărtășită în Georgia de judecătorul federal Timothy Batten, numit în funcție de Bush Jr.

Cu fiecare înfrângere, febra fanteziilor crește, provocând pe alocuri deliruri cu valize negre burdușite cu buletine de vot fabricate în străinătate și numărate pe ascuns în faptul nopții, cu mașini de vot ticluite de mulahi iranieni sau de răposatul Hugo Chavez, cu semnături contrafăcute, cu morți votând cu zecile de mii exlusiv în zone care l-au favorizat pe Joe Biden.

A ajuns, delirul, și în Salonul Diplomatic al Casei Albe.

“Milioane de voturi ilegale doar în statele-pivot. Dacă așa stau lucrurile, rezultatele trebuie răsturnate imediat. Un dezastru, această alegere, o catastrofă totală. Sper că instanțele, Curtea Supremă în special, vor face ce-i bine pentru țară, pentru că țara nu poate trăi cu astfel de alegeri. Poate vom repeta votul, dar nu cred că-i potrivit. Când voturile-s corupte se anulează, și câștig detașat”, plusa Donald Trump într-o tiradă de 46 de minute, plină cu astfel de soluții radicale pe care solii săi le poartă prin Legislaturile statale, singurele locuri în care seditiunea electorală trumpiana mai are șanse realiste de izbândă.

Teoretic, Republicanii pot avansa electori statali favorabili lui Trump, punând Parlamentul federal, la 6 ianuarie 2021, în situația de a alege între certificările oficiale (parafate conform legii) și cele alternative.

Lideri parlamentari din Michigan, Georgia și Pennsylvania au refuzat s-o facă - rezistând presiunilor președintelui - dar în acest din urmă stat o falangă de 32 de deputați, în frunte cu Scott Perry, și-au anunțat intenția de a se supune ordinului președintelui. La Washington, facțiunea Republicană extremă a Parlamentului-- deputați precum Jim Jordan (Ohio), Paul Gosar (Arizona) sau Mo Brooks (Alabama) - poate continuă circul. Cei doi din urmă sunt singurii aleși federali care au spus pe șleau că nu vor recunoaște niciodată legitimitatea lui Joe Biden. Alți Republicani de pe dealul Capitoliului, trista majoritate, aleg tăcerea, urmând exemplul liderilor lor. Doar 12 senatori și 15 deputați au recunoscut până acum victoria lui Joe Biden, care este copleșitoare atât în Colegiul Electoral cât și la votul popular, unde candidatul Democrat a obținut cele mai multe voturi din istorie, peste 7 milioane mai multe decât rivalul său.

O evidență cât un munte pe care 83% dintre Republicani refuză s-o vadă.

Tăcerea complice a politicienilor Republicani de la Washington naște monștri. În noaptea de sâmbătă spre duminică o gloată înarmată, scandând lozinci insultătoare, s-a adunat în fața domiciliului șefei Administrației statului Michigan; oficialități electorale, chiar simpli angajați, sunt țintele terorii dezlănțuite de retorica prezidențială. Dacă nu se intervine decisiv, situația poate degenera și mai mult.

“S-a mers prea departe. Stop. Domnule președinte, senatori, dacă sunteți lideri, dovediți-o. Au publicat adresa șefului meu, Brad Raffensperger; caravane de mașini îl terorizează, necunoscuți îi intră pe proprietate. Soția lui, Tricia, primește amenințări telefonice. Voi, cei care nu scoateți o vorbă, sunteți complici cu toții. Intimidări, amenințări cu moartea...Am pază polițienească în jurul casei. N-am cuvinte să exprim câtă mânie am în mine. Domnule președinte, e momentul să priviți înainte. Candidați în 2024, nici o problemă, dar acum, din câte vedem, nu mai aveți cale spre victorie. Arătați curaj, spuneți-le suporterilor să renunțe la violență”, implora Gabriel Sterling, Republican credincios, care a gestionat operațiunile electorale din Georgia.

Șansele ca Donald Trump să asculte vocile rațiunii sunt minime.

“Sunt ultimele zile ale lui Trump. întrebarea interesantă este dacă vor semăna cu cele ale lui Nixon în 1974. Scene ciudate, atunci: Nixon și Kissinger în genunchi, rugâdu-se, Nixon bătând cu pumnul în covor și întrebându-se ce i s-a întâmplat. Eddie Cox, ginerele lui Nixon, îl suna pe senatorul Griffin, alarmat de starea socrului, care-și petrecea nopțile vorbind la tablourile foștilor președinți”, rememora legendarul jurnalist Bob Woodward.