Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refugiul Parlamentului României la Iași

ferdinand_maria.jpg

Regele Ferdinand și Regina Maria la Iași, 1916
Sursa imaginii: 
ziaruldeiasi.ro

În data de 9 decembrie 1916, Regele Ferdinand I deschidea solemn lucrările Parlamentului refugiat la Iași. Deschiderea lucrărilor Parlamentului a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național, transformat în sediu al Adunării Deputaților.

Anul 1916 a fost unul al marilor speranțe și al marilor dezamăgiri. În august 1916, România a intrat în război împotriva Puterilor Centrale cu speranța eliberării Transilvaniei. Însă înfrângerile din Dobrogea, precum cea de la Turtucaia și ofensiva masivă a armatelor austro-ungară și germană, au dus la pierderea Dobrogei, a Olteniei și apoi a Munteniei.

Din octombrie, Regele Ferdinand I a decis retragerea în Moldova. Bucureștiul a fost ocupat de armatele Puterilor Centrale. În Moldova s-au refugiat Familia Regală, Guvernul, Parlamentul, armata și sute de mii de oameni care fugeau din calea războiului. Iașiul a devenit capitala de război a României, iar Moldova era ultimul pământ românesc liber.

Refugiul a însemnat greutăți neobișnuite. La începutul anului 1916, Iașiul avea 78.000 de locuitori. La finalul anului, avea 350.000 de locuitori, dintre care 200.000 de refugiați.

Existau boli care provocau o mortalitate ridicată, precum tifosul. De asemenea, exista o mare penurie de alimente. Regina Maria își amintea că erau zile în care pe masa Familiei Regale era doar fasole. Refugiații au fost cazați în locuințele ieșenilor, în poduri, în magazii și în chiliile mănăstirilor.

Pe malurile Bahluiului au fost amenajate barăci de lemn pentru refugiați. În aceste condiții grele, Armata Regală Română a renăscut cu ajutorul misiunii militare franceze, conduse de generalul Henri Berthelot.

În 1917, Armata Regală Română a fost capabilă să se apere cu succes, să obțină victorii însemnate și să înceapă eliberarea teritoriului național.

La Iași, clădirile publice și-au schimbat destinația. Familia Regală locuia în actualul Palat al Copiilor. Regele Ferdinand I își exercita funcțiunile publice în actualul Muzeu al Unirii.

Guvernul și-a stabilit sediul în Clubul Concordia, apoi în fostul palat al lui Grigore Sturdza. Senatul se reunea în Aula Universității din Iași, iar Camera Deputaților și-a stabilit sediul în clădirea Teatrului Național. Acolo erau organizate și reuniunile comune ale celor două camere ale Parlamentului. Și tot acolo, în 1916, Regele Ferdinand I a deschis lucrările Parlamentului în refugiu.

A fost una dintre cele mai importante sesiuni parlamentare din istorie. Acel Parlament a votat reforme decisive, printre care introducerea votului universal sau reforma agrară, promise de Regele Ferdinand I în proclamația sa adresată soldaților din tranșee, adică eroilor care au salvat Regatul României.

Parlamentul a revenit în București abia în 1918. Însă Parlamentul de la Iași a rămas în istorie pentru curajul cu care a decis schimbarea soartei României.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 9 decembrie 2020