Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anton Durcovici, episcopul torturat și ucis de comuniști doar pentru credința sa

anton_durcovici.jpg

Episcopul Anton Durcovici, 1888-1951
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În data de 10 decembrie 1951, în închisoarea de la Sighetu Marmației, se stingea din viață episcopul romano-catolic Anton Durcovici. El plătea cu viața fidelitatea față de credință.

Anton Durcovici s-a născut în 1888, în localitatea Bad Deutsch - Altenburg din Austria.

Pe când avea doar șase ani, mama sa s-a mutat la Iași, iar copilul a fost înscris la Școala Elementară Catolică din oraș. S-a transferat apoi la Ploiești, iar în cele din urmă la București.

Anton Durcovici a fost primit de arhiepiscopul Raymund Netzhammer la seminarul teologic romano-catolic. Grație inteligenței sale deosebite, în 1906, a fost trimis să studieze la Roma, la Colegiul De Propaganda Fide. Și acolo, Anton Durcovici a fost un student eminent.

În anul 1910, a fost hirotonit preot în Basilica San Giovanni in Laterano. Și-a luat doctoratul în Filosofie, apoi în Teologie.

Anton Durcovici s-a întors în țară în anul 1911. A fost numit imediat profesor la liceul Sfântul Iosif din București și a devenit administrator parohial la Tulcea.

În august 1916, România a declarat război Puterilor Centrale. Pentru că era cetățean austro-ungar, Anton Durcovici a fost internat forțat într-un lagăr din Moldova, alături de alți preoți catolici, inclusiv viitorul episcop greco-catolic Ioan Bălan. Ei au fost însă eliberați după intervenția Regelui Ferdinand I.

După eliberare, Anton Durcovici s-a întors în București. A fost numit profesor de religie la liceele Sfântul Iosif și Sfântul Andrei, precum și preot vicar în parohiile din Târgoviște și din Giurgiu. A devenit apoi rector al capelelor școlilor catolice și predicator în biserica Sfânta Maria a Darurilor.

În anul 1919, Anton Durcovici a fost desemnat candidat pentru postul de episcop romano-catolic de Iași. Vaticanul l-a preferat însă pe Alexandru Cisar.

Anton Durcovici a primit diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București. A devenit profesor, apoi rector al seminarului teologic arhidiecezan. De asemenea, a fost desemnat vicar general al Mitropoliei Romano-Catolice de București. A primit rangul de canonic al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, precum și pe cel de prelat papal.

Anton Durcovici a devenit o personalitate importantă a vieții publice românești, iar Regele Carol al II-lea l-a decorat cu Ordinul Steaua României.

În anul 1947, Papa Pius al XII-lea l-a desemnat episcop de Iași. Anton Durcovici a fost hirotonit în catedrala Sfântul Iosif de către pro-nunțiul apostolic, arhiepiscopul Gerald Patrick O'Hara. De îndată, Anton Durcovici a început o activitate pastorală intensă prin satele Moldovei.

În anul 1948, după ce autoritățile comuniste au impus retragerea mitropolitul Alexandru Cisar, Anton Durcovici a fost numit de către Sfântul Scaun în funcția de administrator apostolic al arhidiecezei romano-catolice. A fost arestat de Securitate în iunie 1949.

Mai întâi a fost deținut la sediul central al Securității, iar apoi în Penitenciarul Jilava. A fost torturat cu sălbăticie.

În septembrie 1951, a fost transferat în Penitenciarul din Sighetu Marmației. Starea sănătății i s-a agravat rapid. Torționarii săi au refuzat să îi dea hrană și apă de băut. Astfel, Anton Durcovici a murit în 10 decembrie 1951.

Martiriul său a determinat pornirea unei cauze de beatificare. În anul 2013, Anton Durcovici, martir pentru credință, a fost proclamat Fericit al Bisericii Catolice.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 10 decembrie 2020