Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila (UDMR): Împărțirea ministerelor trebuie discutată între partide, nu în public

Florin Cîțu este o propunere corectă de premier, declară la RFI liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. El dă de înțeles în nume personal că nu ar viza postul de ministru al Sănătății, spunând că ”e nevoie de continuitate” la acest minister. Senatorul UDMR atrage atenția că orice discuție despre împărțirea ministerelor în viitorul Guvern ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor dintre partide, nu în spațiul public.

Cseke Attila consideră corectă propunerea PNL ca ministrul actual de Finanțe, Florin Cîțu, să fie premier: ”Această coaliție de centru-dreapta de care noi am vorbit și în campania electorală că ar fi de dorit va fi compusă din partide parlamentare și atunci este bine ca partidele parlamentare să propună și să-și asume candidații inclusiv de prim-ministru, respectiv candidații de miniștri (...). Din acest punct de vedere, domnul Cîțu răspunde acestei cerințe, din punctul nostru de vedere, pentru că este propus de PNL, care a luat cele mai multe voturi din aceste trei formațiuni (...). Domnul Cîțu a mai fost propus prim-ministru și noi atunci eram gata, noi, grupurile parlamentare UDMR, să îl votăm. Deci din punct de vedere al propunerii partidului politic, este o propunere corectă”.

Liderul senatorilor UDMR atrage atenția că discuțiile despre împărțirea ministerelor ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor dintre partide, nu în spațiul public: ”Am văzut câteva informații în aceste zile legat de anumite ministere, anumite împărțiri ce ar reveni formațiunilor politice. UDMR a fost foarte reținut în declarații legat de acest subiect, pentru că atâta timp cât nu am avut nici un fel de discuții nici cu PNL, nici cu USR pe acest subiect și nici nu aveam cum să avem, pentru că abia aseară a fost anunțat rezultatul final, chiar dacă fără contestații, al alegerilor parlamentare și atunci aceste discuții sau aceste informații care au apărut în spațiul public noi nu le-am comentat. Un lucru este cert, având în vedere că încă nu au fost nici un fel de discuții, nici un fel de dezbateri, aceste discuții pornesc de la zero, în sensul în care fiecare formațiune poate să-și expună punctul de vedere. Recomandarea noastră este ca această expunere a punctelor de vedere legat și de programul de guvernare și de repartizarea portofoliilor ministeriale și de structură a Guvernului să se facă în interiorul acestor discuții și dezbateri, nu pentru că nu trebuie transparență, ci pentru că ele trebuie comunicate atunci când există deja o decizie, chiar și formală, legat de un anumit subiect la care m-am referit”.

Cseke Attila dă de înțeles că nu ar viza postul de ministru al Sănătății, pe care l-a mai deținut în trecut: ”O opinie personală, deși ca și senator sau persoană publică este greu să ai opinii personale, dar eu cred că legat de Sănătate, este bine să existe o anumită continuitate. Suntem în pandemie de coronavirus în continuare, au început implementarea anumitor măsuri, inclusiv legat de vaccinarea populației și aceste lucruri, din punctul meu de vedere, trebuie continuate de cei care le-au început, pentru că dețin aceste informații și aceste date, sunt deja implicați în această procedură și poate ar fi mai de preferat ca acest lucru să continue cei care sunt deja acolo și cunosc aceste informații”.

 
Cseke Attila, despre propunerea Florin Cîțu-premier