Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ramona Lovin, coordonator AUR Diaspora: ”Nu suntem nici extremiști, nici antieuropeni”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

AUR, noua formațiune politică parlamentară, a obținut rezultate neașteptat de bune în diaspora, mai ales în Italia și Spania. În interviul pe care l-a acordat pentru RFI România, Ramona Lovin, coordonatoarea activităților partidului în diaspora din Italia, spune că nici ea nu se aștepta la asemenea rezultate și susține că mișcarea politică pe care o reprezintă nu este nici extremistă, nici anti-europeană.

Reporter: Sunteți coordonatoarea AUR Diaspora și locuiți în Italia de mai bine de 17 ani. Chiar în Italia AUR a primit cele mai multe voturi din străinătate. Peste 23% din voturile românilor din diaspora au mers spre Aur. Vă așteptați la un astfel de rezultat?

Ramona Lovin: Da, ne așteptam la un rezultat bun, însă trebuie să recunoasatem că ceea ce s-a întâmplat a depășit chiar și așteptările noastre. În Italia avem un procent de 36 %, provizorii bineînțeles, încă nu s-a tereminat numărătoarea voturilor. Suntem primul partid în Italia cu 11 procente peste următorul clasat care este PNL, cu 13 procente mai mult decât Uniunea Salvați Romania Plus și deși ne așteptam să obținem un rezultat foarte bun în Italia, totuși la așa proporții -trebuie să recunosc că nu ne așteptam.

Reporter: Cine sunt deci românii care v-au votat? Din partea cărui partid vin sau pe care culoar ați reușit să intrați cu oferta electorală?

Ramona Lovin: Suntem un partid conservator de dreapta. O doctrină cu care românii nu prea s-au întâlnit până acum și iată că s-a demonstrat că foarte mulți sunt reprezentați de aceasta doctrina conservatoare. Nu suntem toți progresiști așa cum s-a crezut, nu sunt nici românii din străinătate progresiști-așa cum s-a crezut. Românii din străinătate își iubesc tara, își iubesc tradițiile ,își iubesc limba .Și că drept dovada au venit înspre acest partid care exact asta promovează.

Deci, cred că am obținut voturile unor oameni care, poate, până acum nici nu au votat , am obținut cu siguranță voturi și din partea celor care au fost nemulțumiți de clasa politica care ne-a condus în ultimii 30 de ani , de partidele politice care au avut reprezentanți în Parlament din partea diasporei și care nu și-au ținut nici un fel de promisiune pe care au făcut-o pentru romanii din diaspora. Nemulțumirea românilor s-a reflectat în votul lor și au preferat o formațiune nouă în care își pun speranțele.

 

Reporter: O formațiune nouă care are patru idealuri...

Ramona Lovin: Da . Suntem clădiți pe patru piloni: națiunea, libertatea, familia și credința.

Reporter: Cum ați reușit să ajungeți cu mesajul la electoratul din diaspora într-un timp atât de scurt ?

Ramona Lovin: Campania electorală noi am făcut-o atât online, cât și în teren. În teren-atât cât s-a putut, respectând restricțiile de circulație, având în vedere contextul mondial al pandemiei.

Nu am putut să ajungem neapărat peste tot, însă din fericire am avut reprezentanți peste tot. Acolo unde nu am putut ajunge noi, reprezentanții legali ai partidului în Italia, au ieșit colegii mei, avem membri în toate cele 20 de regiuni din Italia. Au vorbit cu românii și au transmis mesajul nostru. Mesajul nostru este unul de unitate în toate sensurile cuvântului. Uniți suntem o forță și cred că inclusiv rezultatele acestor alegeri demonstrează acest lucru. Am făcut campanie atât on- line, cât și fizic. În teren vorbind cu oamenii și cred că am fost singurul partid.

Reporter: În ce proporție a contat campania online?

Ramona Lovin:  Cu siguranță a fost foarte importantă prezența în teren. Pentru că am întâlnit oameni care încă nu ne cunoșteau, nu știau despre noi , nu ne-au găsit în online. Oameni care probabil nu au o relație foarte bună cu rețeaua Facebook sau cu alte rețele de socializare.

Reporter: Nu considerați că rețeaua Facebook a fost determinantă?

Ramona Lovin: Cu siguranță ne-a ajutat să ne facem cunoscuți. Aș spune că jumătate s-a datorat promovării online și jumătate prezenței noastre fizice în teren. Acolo unde am avut organizații locale s-au organizat întâlniri cu românii.

Reporter: V-ați ocupat de campania online?

Ramona Lovin: De campania online m-am ocupat eu în Italia, dar bineînțeles ajutată de foarte mulți colegi . Singură nu aș fi putut să fac nimic. Am pornit-o singură și din proprie inițiativă, disperată de faptul că venise peste noi pandemia. Știam cât de puțin timp avem la dispoziție pentru a ne face cunoscuți. Trebuia să gândim o strategie de promovare online a partidului.

Reporter: Spuneați că nu toată lumea accesează Facebook.

Ramona Lovin: Nu. Nu toată lumea. La un moment dat am fost sunată de o doamna care mi-a spus că dorește să se înscrie în partid. Și am întrebat-o dacă are Whatsapp ca să-i trimit adeziunea online. Mi-a spus că nu are Whatsapp , nu are Facebook și are un telefon vechi cu butoane.

Și atunci primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost să o întreb cum a auzit de noi. Mi -a spus: ”am auzit de la colegele mele românce cu care mă întâlnesc duminica, într-un parc atunci când avem zi liberă, mi-au vorbit despre dvs. Și mi-a plăcut foarte mult ce au spus, mi-au dat acest număr de telefon și am sunat pentru că vreau să devin și eu membru al acestui partid.

Reporter: Ce doresc românii din diaspora să facă prin intermediul AUR?

Ramona Lovin: Atunci când am mers în teren și am vorbit cu românii marea mea bucurie a fost că nu am întâlnit oameni care să-mi ceara neapărat să facem ceva pentru ei sau să ne întrebe ceea ce vom face pentru ei. Absolut toată lumea ne-a cerut să facem ceva pentru țară.

Oamenii sunt cu gândul acasă, sunt cu gândul la familiile pe care le-au lăsat acolo și consideră și ei că în primul rând trebuie făcute bine lucrurile acolo pentru ca românii într-o zi să se întoarcă acasă.

În ceea ce privește diaspora, principalul nostru obiectiv este cel de a aduce românii acasă. Noi ne dorim o Românie mare și toți românii acasă. Însă suntem perfect conștienți că acest lucru nu se poate întâmpla foarte repede așa încât va trebui să ne ocupăm de acum înainte să le facem viața mai ușoară aici.

Reporter: Credeți că au votat AUR mulți cetățeni din Republica Moldova?

Ramona Lovin: Foarte mulți. 90% dintre basarabenii din străinătate vin spre AUR. În general, românii din Basarabia , dintre cei care au venit la muncă în țările europene își doresc unirea Basarabiei cu România. Își doresc întoarcerea la sânul țării mamă și și-au pus speranțele în noi în acest sens, unul dintre obiectivele noastre fiind aducerea Basarabiei acasă, dar nu numai a Basarabiei; readucerea țării în hotarele de la 1 Decembrie 1918.

Reporter: Presa italiană vă definește ca partid de extremă dreapta, apropiat bisericii ortodoxe, un partid anti-european, ultranaționalist. Vă regăsiți într-o astfel de descriere a presei italiene?

Ramona Lovin: Nu. În niciun caz. Nu ne regăsim. Din păcate, presa din Italia nu a luat informații de la noi. Eu ca reprezentant legal al partidului în Italia nu am fost contactată de jurnaliști din Italia. Am fost contactată de jurnaliști din Italia care lucrează pentru presa din Romania. Presa italiana, probabil, a preluat niște articole mincinoase din România, din păcate.

Nu suntem nici extremiști, nu suntem antieuropeni. Suntem într-adevăr apropiați de biserica ortodoxă română, suntem în marea noastră majoritate creștin ortodocși în acest partid și vom fi în continuare apropiați de biserica ortodoxa romana mai ales că este -din punctul meu de vedere- singura instituție din România care și-a făcut datoria față de românii din diaspora și care este aproape de românii din diaspora. Nicio alta instituție nu și-a făcut datoria.

Reporter: Ce relație aveți cu celelalte culte religioase?

Ramona Lovin: Nu avem o relație cu alte culte, în schimb avem membri de diferite religii. Nu înseamnă că nu primim în rândul nostru oameni care nu sunt creștin-ortodocși și chiar aici în Italia ne dorim o colaborare cu biserica catolică, întrucât există o colaborare între biserica catolică din Italia și biserica ortodoxă română. Ne-au pus la dispoziție bisericile lor pentru slujbele noastre, ne- au ajutat să ne întâlnim acolo. Avem membrii de diferite religii. Avem catolici. Avem musulmani.

Reporter: Din Italia?

Ramona Lovin: Cunosc cazuri în România care sunt de religie musulmană și au venit alături de noi. Noi nu avem nimic împotriva nimănui. Dar atâta timp cât vor să vină alături de noi va trebui cel puțin să respecte religia noastră ortodoxă, așa cum noi, românii din Italia respectăm religia catolică.

Reporter: De care partid din Italia vă simțiți mai aproape?

Ramona Lovin: În perioada următoare mi-aș dori un sondaj în rândul membrilor noștri din AUR Italia pentru că ne dorim o colaborare cu un partid italian. Însă care va fi acel partid va trebui să decidă membrii noștri și le vom cere opinia în acest sens.

Ne dorim o colaborare, întrucât sunt foarte multe probleme ale românilor care sunt aici, probleme ce nu pot fi neapărat rezolvate în Parlamentul României, depind foarte mult de legislația Italiei, depind foarte mult de hotărârile consiliilor locale de aici din Italia. De aceea noi ne dorim să colaborăm cu un partid politic de aici pentru a avea o oarecare influență și în politica italiană. Luăm chiar în calcul candidaturi pe liste civice la consiliile locale din localitățile în care trăiesc foarte mulți români.