Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politolog moldovean, la RFI:”Dacă AUR va promova mesaje anti-europene, va fi taxat și în R.Moldova”

george_simion.jpg

Liderul Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion
Sursa imaginii: 
Facebook/George Simion

”În R.Moldova, nu a fost o surpriză că s-a votat pentru Alianța pentru Unirea Românilor. AUR totuși trebuie să fie atent la ceea ce promovează. Dacă vine cu mesaje anti-toleranță, anti-pluralism sau mesaje anti-europene, atunci ar putea să fie taxat de către românii din R.Moldova. George Simion și liderii acestui partid trebuie să fie foarte prudenți pentru că ar putea pierde sprijinul din R.Moldova”, spune într-un interviu la RFI, politologul moldovean, Nicolae Negru. La alegerile parlamentare din România, AUR a obținut 9 la sută în R.Moldova, clasându-se pe locul 4.

”AUR a fost votat numai și numai pentru unionismul său. Nimic mai mult. Celelalte principii urmează să fie aflate de către cetățenii din R.Moldova. Partidul în general nu este prea cunoscut în R.Moldova. Poate pentru că nu avut acces aici George Simion. Poate acesta este motivul pentru care lumea nu prea știe ce mâncare de pește este acest partid. Dar a votat pentru că este George Simion și Boris Volosatîi, o persoană cunoscută, directorul Liceului ”Gheorghe Asachi” de la Chișinău. Cred că astfel se explică aceste 9 la sută, care nu este un procent mare. Probabil se așteptau la o prezență mai mare la vot, dar există o concurență în acest caz pentru simpatia electoratului din R.Moldova. Această concurență o face în primul rând Traian Băsescu. Este foarte popular în R.Moldova, președintele Klaus Iohannis. Și cumva George Simion a rămas în umbră. El nu a putut concura cu Băsescu și Iohannis”, susține politologul moldovean, Nicolae Negru.

Cum este văzut acum George Simion în R.Moldova, expulzat în 2015, ulterior în 2018, din R.Moldova, l-am întrebat pe politologul Nicolae Negru.”George Simion este cunoscut în R.Moldova. Fiind în fruntea Acțiunii 2012, a organizat multe marșuri, mitinguri, proteste. Acum este declarat indizerabil pe teritoriul R.Moldova. Paradoxal, este cunoscut liderul acestui partid, dar nu sunt cunoscuți ceilalți membri. L-aș sfătui pe George Simion să fie atent pentru că el ar putea pierde din voturi, dacă cumva cetățenii din R.Moldova vor suspecta o anumită ostilitate față de ideea europeană”.

”George Simion este văzut ca un lider unionist. Ca un om care luptă și a făcut multe pentru a sensibiliza, pentru a atrage atenția asupra problemei reunirii R.Moldova cu România. A obținut 9 la sută pentru că este unionist. Alte laturi, dacă există și vor ajunge să fie aflate de cetățenii R.Moldova, s-ar putea să-i dăuneze. Aflăm iată din presa din România că în acest partid există unele persoane controversate, care nu au o reputație tocmai bună, iar unele acțiuni sunt anti-europene”.

Să spunem totuși că majoritatea unioniștilor din R.Moldova și-a pus speranța nu în Partidul AUR, ci au mizat pe PNL, PMP, chiar și USR. În cea mai mică măsură au mizat pe AUR. ”Să fie atent acest AUR ce mesaje promovează. Dacă se va abate de la această linie a unionismului, va fi taxat”.

Potrivit lui Nicolae Negru, dintre cei care participă la alegerile din România, nimeni nu va susține un partid care cumva ar fi asociat cu Rusia sau cu anumite eforturi anti-occidentale ale Rusiei. ”Deși, se implică în campaniile electorale și Rusia întotdeauna încearcă să împingă sau să pună umărul acolo unde este prilej de dezbinare, confruntare, de semănare a discordiei într-o societate”, conchide la RFI, comentatorul politic de la Chișinău, Nicolae Negru.  

În R.Moldova, aproape 38 de mii cetățeni români au mers să-și exercite dreptul la vot la alegerile parlamentare din România. Cei mai mulți au votat pentru PNL, care a obținut 40 la sută. PMP este votat de 35 la sută dintre cetățenii români din R.Moldova, iar USR-PLUS, cu 11 la sută. AUR s-a clasat pe locul 4, cu 9 la sută din sufragii. 

 
Un interviu realizat de Valeria Vițu