Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitorul Radu Paraschivescu: AUR ar putea deveni un partid periculos

Radu Paraschivescu: Pentru a te bate cu un partid ca AUR, trebuie să fii tu curat și bine armat

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu va dispărea în doi-trei ani, așa cum prezic unii, declară la RFI scriitorul Radu Paraschivescu. În opinia sa, formațiunea radicală care a reușit să intre în Parlament încă nu și-a atins potențialul.

Radu Paraschivescu spune că există diferențe între partidul AUR și PRM: ”Discursul e cel puțin deocamdată de alt tip. Oamenii ăștia n-au amenințat cu execuții pe stadioane, nu au pistoale mitralieră sau puști mitralieră și nu au liste cu indezirabili. Dimpotrivă, Sorin Lavric a pus în circulație o listă cu dezirabili, în care m-am trezit și eu și de care m-am disociat, printr-o postare pe Facebook. Altfel, însă, surpriza nu e mare, pentru că există multe nemulțumiri și mulți oameni care se simt nebăgați în seamă, neluați în considerare de nici un partid, se simt nereprezentați și au găsit aici o posibilă formă de reprezentare. Pe de altă parte, discursul ortodox-creștin cu nuanțe puternice face impresie”.

Scriitorul crede că AUR ar putea deveni un partid periculos: ”Am mai auzit interpretări de tipul este o formațiune care va dispărea în doi-trei ani, așa cum s-a întâmplat și cu partidul lui Dan Diaconescu. Nici vorbă, situațiile nu sunt comparabile. PPDD era un partid construit în jurul unui singur om, era fostul partid al unei emisiuni tv, partidul-garsonieră, care a ajuns în Parlament, printr-o platformă deșănțat populistă care a muls ugerul naivității naționale (...). Aici cu AUR avem cu totul alt tip de discurs, avem un Senat compus din oameni care înseamnă ceva în cultura română. Dan Stanca am înțeles că s-a delimitat sau mă rog a plecat din acel Senat, unde avea oricum o funcție onorifică, dar există un Sorin Lavric, există un Horea Paștina, există o Magda Ursachi, un Adrian Dinu Rachieru, care sunt oameni cu cărți, cu creație, cu sculpturi și oameni care fac ca acest partid să pară, atenție, să pară infinit mai onorabil prin comparație cu partidul lui Dan Diaconescu. Discursul lui Sorin Lavric este unul într-adevăr cu tentă extremistă, pe care unii nu s-au sfiit să-l eticheteze drept legionaroid. E un partid care ar putea deveni periculos. Deocamdată, el este la început de drum. L-am auzit pe liderul lui vorbind de două-trei ori, nu mi-a făcut impresia unui orator, dar mi-a făcut impresia unui bun mobilizator”.

Radu Paraschivescu e de părere că ”s-ar putea să fie nevoie ca și alte partide să-și facă ordine în interiorul lor și să se primenească, marile partide care sunt în discuție pentru conducerea țării să facă bine să se uite atent înăuntrul lor, pentru că au multe mere stricate în coș și asta dă apă la moară Alianței pentru Unirea Românilor. Pentru a te bate cu o asemenea alianță, trebuie să fii tu curat și bine armat”.