Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dîncu: Unul din cinci alegători AUR la parlamentare a votat cu PSD la locale

Vasile Dincu PSD Guvern Ciolos.jpg

Sursa foto: Facebook/Vasile Dîncu
Sursa foto: Facebook/Vasile Dîncu

PSD nu are nici un fel de discuție cu AUR, declară la RFI președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu. El precizează că studiile formațiunii sale arată că unul din cinci alegători AUR la alegerile parlamentare a votat cu PSD la cele locale.

Vasile Dîncu spune că PSD nu discută cu AUR: ”Nu avem nici un fel de discuție cu AUR. Nu credem în acest moment, nici nu înțelegem foarte bine care este orientarea acestui partid, care este un partid contra sistem și care probabil că se va raporta critic la toate partidele din mainstream-ul politic. Sigur că în condițiile în care în Parlament vor fi proiecte, inițiative, care au o importanță mare pentru România, care pot să fie bune, cred că toate partidele vor achiesa, nu cred că un partid este blocat în Parlament numai pentru ideologia lui sau pentru stilul lui politic. De la caz la caz, cu siguranță că actorul politic AUR va putea să-și câștige oarecare legitimitate în Parlament, dacă va avea proiecte care să poată să fie considerate în spațiul democratic ca fiind legitime”.

Întrebat dacă PSD va merge pe ideea de a izola în Parlament partidul AUR, social-democratul a răspuns: ”Nu știm, este un lucru prematur, încă nu-i cunoaștem bine pe oamenii din acest partid”.

La remarca jurnalistului că deja se cunosc declarațiile cu tentă xenofobă, rasistă și misogină ale unor lideri ai partidului AUR, Vasile Dîncu a replicat: ”Sigur, aceste declarații dacă vor fi mai încolo, vor face parte din ideologia, din programul partidului, nu vor putea fi susținute de nimeni în Parlament, cu siguranță și asta ar duce la izolarea acestui partid în Parlament”.

 

Unii alegători AUR au fost mai întâi ai PSD

 

Întrebat dacă PSD ar fi obținut un scor mai bun la alegerile parlamentare, în cazul în care nu ar fi existat AUR, Vasile Dîncu a precizat: ”Sondajele, studiile noastre din timpul campaniei și cele de după alegeri din această săptămână arată acest lucru. În primul rând, cei care au votat pentru AUR duminică, 6 decembrie, la alegerile locale au fost în proporție de 90%, adică au fost cei mai activi cetățeni, să spunem, din perspectiva asta, deci au ajuns la alegerile locale, majoritatea. Apoi, la alegerile locale, cei care au votat acum AUR au votat în primul rând PSD, deci unul din cinci, cam așa, unul din cinci a votat PSD. Au votat și PNL într-o proporție mai mică, dar chiar și USR PLUS au fost printre cei care au fost votați atunci la locale. Foarte interesant, se vede și o similitudine de structură cu USR, de exemplu, pentru că dintre votanții AUR, vreo 37% sunt tineri, din categoria 18-35. Deci sunt o serie de votanți nemulțumiți de la alte partide și cei mai mulți sunt din zona PSD”.

Întrebat dacă nu-l pune pe gânduri faptul că alegători ai PSD au trecut în barca unui partid considerat de unii extremist, chiar fascist, social-democratul a explicat: ”Noi am făcut o reformă în această chiar scurtă perioadă de când avem o conducere nouă la partid, am schimbat discursul, un discurs care la un moment dat a adus partidului foarte multe pierderi electorale și o pierdere în ceea ce privește emoționalitatea brandului și ne-am schimbat un pic structura de votanți. Vă dau un exemplu, față de 2016, de alegerile trecute, când aveam peste 50% pensionari, în jur de 52% erau pensionari, acum, PSD la aceste alegeri are doar 32% pensionari și de asemenea o vârstă medie a electoratului care ne-a votat mult mai tânără decât cea de dinainte. Asta înseamnă că se schimbă electoratul”.