Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât mai așteaptă bucureștenii să vină apa caldă și să fie caloriferele calde

whatsapp_image_2020-12-11_at_20.32.04.jpg

Cea mai comună metodă la care apelază bucureștenii văduviți de apa caldă: încălzesc apă pe aragaz
Sursa imaginii: 
© Andreea Pietroșel

De la începutul săptămânii viitoare, bucureștenii ar trebui să aibă apă caldă și căldură la parametri normali. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută la Guvern. Și el și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au subliniat că vina pentru situația de acum o poartă fosta administrație care nu a făcut investițiile necesare. Încă Dumnezeu ne ajută, vremea este caldă, însă nu se știe cât va mai dura, a spus ministrul Popescu. În așteptarea apei calde, un hotel din capitală închiriază camere bucureștenilor care își doresc un duș fierbinte.

Premierul interimar recunoaște că termoficarea din capitală e într-o situație deloc ușoară. Sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, spune Nicolae Ciucă. Până când vor putea fi reparate conductele ciuruite, singura variantă e să existe mai multe echipe care să se ocupe de mentenanță și avarii:

„Vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziționeze acest serviciu din mediul privat și astfel echipele ELCEN împreună cu cele de la Termoenergetica să poată să fie permanent în teren și să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetățenii nu vor avea apă caldă și căldură”, a spus Ciucă.

Lipsa investițiilor pe care nu le-a făcut fosta administrație, de vină pentru situația actuală

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că toate problemele cu căldura și apa caldă în Capitală pornesc de la rețeaua primară, pe care sunt pierderi uriașe din cauza lipsei de investiții:

Ca să faceți un termen de comparație, în urmă cu patru ani pierderile în rețeaua primară a municipiului București erau de 800 de tone pe oră, astăzi pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea, rețeaua de termoficare a Bucureștiului. De aici trebuie să plecăm și de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru”, a spus Popescu.

Până la vară, când vor putea fi făcute reparații, e bine că "încă Dumnezeu ne ajută, vremea este caldă"

În paralel trebuie găsite soluții în așa fel încât să fie mărită capacitatea de producere a energiei termice în București pentru a suplini „aceste pierderi imense care sunt în rețeaua de termoficare pentru că iarna asta vrem, nu vrem, trebuie să o trecem așa”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, ELCEN a găsit în piață capacități suplimentare modulare de închiriat în așa fel încât să le pună în diverse zona ca să producă mai multă energie termică și să suplinească aceste pierderi

Ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută, vremea este caldă, dar nu știm cât va dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București în așa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a spus Popescu.

O defecţiune apărută la CET Sud, la o pompă din anii '60, a cauzat avaria de săptămâna aceasta

Potrivit edilului general, începând din anul 2016, Municipiul Bucureştiul ar fi putut să acceseze 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de termoficare, cu condiţia să remedieze situaţia financiară a RADET. El a arătat, totodată, că în cursul verii, fosta administraţie ar fi trebuit să înlocuiască aproximativ 100 de metri de conductă.

"Din cauza presiunii suplimentare, a apei suplimentare pe care noi trebuie să o introducem în reţea, o pompă a crăpat. O pompă din anii '60 de la CET Sud a crăpat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Această pompă este din anii '60, pentru că Elcen nu a putut să ia bani europeni pentru modernizare, pentru că Elcen era în insolvenţă, pentru că Primăria, prin Termoenergetica, nu i-a dat bani. Defecţiunea a fost remediată în cea mai mare parte, însă există o inerţie a sistemului. Din cauza calităţii reţelei, nu poţi să măreşti presiunea foarte repede, pentru că rişti ca reţeaua să crape, iar atunci şi presiunea, şi implicit temperatura care ajunge la oameni creşte gradual, a explicat Nicuşor Dan.

El a menţionat că Municipalitatea va accesa 500 de milioane de euro, fonduri europene, pentru modernizarea a aproximativ o treime din reţea, dar şi că de la începutul lunii ianuarie Elcen ar urma să iasă din insolvenţă. Totodată, a subliniat că "nu există un risc de intrare în colaps" a sistemului de termoficare.

Avariile, calculate matematic

De profesie matematician, primarul general Nicușor Dan a calculat cam câte avarii vor fi zilnic în această iarnă în rețeaua de termoficare.

"Într-un an - date oficiale - noi am avut 1.700 de avarii - în cursul anului 2019. Acum, acest indicator al apei de adaos ne spune că suntem cu 50% mai rău decât în 2019. Deci, în iarna asta o să avem din nou sute de avarii, de ordinul 10 - 15 - 20 pe zi. Chestiunea este că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede. Şi, mai mult, în anumite zone pe care le ştim că au probleme putem să intervenim preventiv. Acesta este pasul înainte pe care l-am făcut", a subliniat Nicuşor Dan.

Ofertă hotelieră în București pentru bucureștenii care vor să facă duș, dar nu au apă caldă

Primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a mai precizat că situația ar trebui să revină la normal de luni sau marți. Deocamdată însă, foarte mulți bucureșteni fie nu au căldură, fie nu au apă caldă, fie nici una, nici alta. Andreea Nicu, proprietara unui hotel din București, a venit cu o ofertă adaptată crizei apei calde. Închiriază camerele pentru cei care își doresc să facă un duș fierbinte. Ideea i-a venit după ce ea însăși, toată vara, a făcut duș la hotel pentru că acasă nu avea apă caldă:

"Sosirea unor clienți, în ziua când am postat oferta, care au mărturisit că ei sunt din București și că ei nu vor să stea toată noaptea, soț și soție fiind, nu aveau apă caldă acasă și au venit să se spele. Atunci am zis, înseamnă că chiar trebuie să facilităm această posibilitate, ca lumea să poată să fie curată și civilizată, să trăiscă în anii 2020 totuși în condiții normale. Practic închiriem camera de hotel la prețul de duș, dar omul beneficiază de o cameră de hotel sterilizată și igienizată, de sus până jos. Prețul este 170 de lei. Pot să stea oricât. Este o ofertă necronometrată și necontorizată. Chiar dacă scopul principal este dușul, oamenii pot beneficia de cameră de hotel, cu toate facilitățile, cu totul. Un pat cald, internet wireless, halat, papuci, minibar".