Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL, USR-PLUS și UDMR reiau duminică negocierile, după ce sâmbătă nu au ajuns la un acord

Discuțiile s-au blocat după aproape 6 ore, fiindcă Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, nu au fost de acord asupra împărțirii în Coaliție a posturilor de Premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Liberalii au început tratativele de pe o poziție de forță, susținând că vor neapărat – pe lângă funcția de premier, și pe cea de șef al Camerei. Aceasta este dorită însă și de USR-PLUS, pentru Dan Barna.

La început, Ludovic Orban a propus ca negocierile să fie separate pentru premier și pentru șefii celor două camere ale Parlamentului, nefiind poziții echivalente.

USR-PLUS și UDMR au făcut front comun și au refuzat, apreciind că este incorectă abordarea.

În replică, susține „HotNews”, Dan Barna a spus că este de acord, dar atunci corect ar fi ca funcția de premier să revină USR-PLUS pentru Dacian Cioloș, care are experiență de prim-ministru mai mare ca Florin Cîțu.

La finalul primei runde de negocieri, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au transmis un comunicat comun, în care nu pomenesc niciun cuvânt despre blocajul intervenit în negocierile pentru funcțiile de premier și șefi ai Camerelor Parlamentului.