Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit fără acord? Supermarket-urile avertizate să stocheze alimente

supermarket_uk.jpg

Supermarket UK
Eșecul negocierilor UE - UK ar putea duce la o panică printre cumpărătorii din supermarketuri
Sursa imaginii: 
ANDY RAIN

Supermarketurile din Marea Britanie au început să stocheze alimente și alte bunuri după ce guvernul le-a avertizat că un Brexit fără acord este probabil, relatează ziarul Sunday Times. Negocierile dintre Uniunea Europeană și UK continuă, dar șansele ajungerii la un acord înainte de 31 decembrie sunt minime.

Producătorii de alimente au avertizat că va apărea o lipsă de legume timp de trei luni, iar planificatorii de urgență prevăd că lipsa unui acord va declanșa cumpărarea în panică pe o scară mult mai mare decât în martie la începutul pandemiei de Coronavirus.

Ca un avertisment a ceea a ce ar putea urma, sâmbătă s-a format o coadă de camioane de aproape cinci kilometri pe autostrada A20 în afara orașului port Dover, după ce vineri pe partea cealaltă a Canalul Mânecii la Calais se formase o coadă de 15 km.

Ministerul sănătății a cerut furnizorilor de medicamente, dispozitive medicale și vaccinuri să depoziteze stocuri pentru șase săptămâni în locuri sigure din Marea Britanie.

"Supermarketurile și guvernul sunt extrem de îngrijorați de cumpărarea în panică. Au văzut ce s-a întâmplat cu Covid când oamenii au început să acumuleze role de hârtie igienică și sunt conștienți de cât de repede se poate degrada situația." a spus un consultant al unui supermarket citat de Sunday Times

"Ce a fost atunci va fi nimic în comparație cu ceea ce se poate întâmpla. Aprovizionarea cu carne va fi bună, iar fructele vor proveni din America de Sud, dar este posibil să existe o penurie de legume timp de trei luni. ” a adăugat el.

Ministrul de externe, Dominic Raab, a spus că "nu vom vedea rafturile goale”. De asemenea, el a declarat pentru Times referindu-se la furnizorii de medicamente: "Servicul Național de Sănătate (NHS) este foarte obișnuit să se ocupe de depozitarea de medicamente și vaccinuri, iar dacă luați, de exemplu, vaccinul contra Coronavirus, avem deja 350 de milioane de doze asigurate”.

În lipsa unui acord comercial, bunurile care circulă între UK și UE vor fi supuse taxelor vamale de la 1 ianuarie 2021. Marea Britanie produce doar 55% din alimentele pentru consum propriu, iar 26% provin din țările UE, până acum importate fără taxe și controale vamale.

Un nou sondaj realizat de BritainThinks a constatat că 66% dintre alegători se așteaptă acum la lipsa unui acord între UE și UK și 58% se așteaptă ca aceasta să aibă un impact negativ asupra lor. Doar 26% au spus că nu vor fi afectați.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ