
Politică
Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier
Coronavirus Klaus Iohannis impreuna criza.jpg

Social democrații deschid ziua consultărilor cu președintele. Delegaţia PSD, formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu, se întâlneşte cu Klaus Iohannis la ora 11:00. Conform liderului partidului, Marcel Ciolacu, social-democraţii, care au obţinut cele mai multe voturi şi se consideră câştigătorii alegerilor, susţin varianta unui guvern minoritar PSD sau varianta unui guvern de uniune naţională în jurul PSD. În ceea ce priveşte premierul, PSD îl propune pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. PSD a precizat că nu are nici disponibilitate de a negocia cu PNL.
Urmează apoi liberalii. Ludovic Orban, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău vor fi primiți de preşedintele Iohannis, de la ora 12. Propunerea PNL pentru funcția de premier este ministrul Finanțelor Florin Cîțu.Liberalii au negociat cu potenţialii parteneri de alianţă de guvernare, USR PLUS şi UDMR, dar nu au ajuns încă la un acord final.
Deputatul USR Tudor Pop susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ. „A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.
„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.
Astfel, USR-PLUS merge la consultări, la ora 13, cu propunerea Dacian Cioloș premier.
Reprezentanții Alianţei pentru Unirea Românilor se întâlnesc cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 14:00. Din delegaţia AUR vor face parte co-preşedinţii George Simion şi Claudiu Târziu, precum şi Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă, aceasta din urmă anunţând că, dacă i se va propune să facă test COVID înaintea întâlnirii cu preşedintele, va refuza. AUR îl susţine pentru postul de premier pe Călin Georgescu, fost director executiv al Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă în perioada 2000 - 2013 .
Conducerea UDMR se întâlneşte cu preşedintele de la ora 15:00.
În fine, delegaţia minorităţilor naţionale, formată din Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler și Ovidiu Ganţ, încheie ziua consultărilor în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă premierul desemnat nu obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.
Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.