Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: acord rapid incert și deci ratificare la timp imposibilă

aef5c537-e143-e944-8793-5a41ffccf2a6.jpg

Barnier Leglise Costa
Michel Barnier (negociatorul UE) și Philippe Léglise-Costa (ambasadorul francez la UE) constată eșecul negocierilor privind pescuitul
Sursa imaginii: 
European Union 2020

UE și Regatul Unit au decis duminică 13 decembrie să continue negocierile privind un acord comercial care s-ar aplica din 2021. Discuțiile sunt totuși blocate, iar Parlamentul European se întreabă când și cum va mai avea timp să ratifice un eventual acord. Nimeni nu vrea însă să-și asume responsabilitatea eșecului prin oprirea discuțiilor.

Discuțiile ar fi trebuit închise cel târziu în 9 decembrie, apoi data limită a devenit 13 decembrie și iată că ea este din nou modificată. 

Punctele de blocaj majore – concurența și pescuitul UE în apele britanice – nu au avansat suficient, cu toate că se spune că europenii ar fi mult mai flexibili acum privind concurența. 

O idee era la un moment dat scoaterea discuțiilor despre pescuit în afara acestor negocieri care ar fi putut astfel lua sfârșit. 

Dar subiectul este mult prea sensibil pentru Franța și Belgia și ține de un principiu primordial pentru Londra. De aceea, de la 1 ianuarie 2021 apele britanice vor fi strict păzite, anunță Downing Street, o declarație cel puțin ciudată făcută la adresa foștilor parteneri europeni. 

In fine, în eventualitatea unui acord, nu mai rămâne timp pentru o „ratificare serioasă” a acestuia, spun surse din Parlamentului European care ar pregăti o rezoluție în acest sens. Parlamentul ar putea astfel spune în această saptamâna că se opune unui acord făcut în grabă pe care nimeni n-ar avea apoi timp să-l studieze înainte de a-l aproba. 

Regatul Unit nici nu a crezut (dorit) și nici nu crede în posibilitatea unui acord - ceea ce nu înseamnă că aterizarea la 1 ianuarie va fi neapărat dură. 

In urma declarației comune publicată de Bruxelles și Londra duminică pentru a anunța continuarea negocierilor, prim ministrul britanic  Boris Johnson s-a exprimat pe Twitter. 

El explica că nu poate fi vorba de un acord, ci se va pregăti de cadru comercial ca cel avut cu Australia. 

UE a pus pe picioare un plan de rezervă, în cazul lipsei acordului, care va fi aplicat dacă Londra aplică și ea un plan similar – cel menționat de Boris Johnson poate. 

Iar cele părți două au convenit totuși saptamâna trecută să elimine 98% din tarifele vamale care s-ar aplica din 2021 în lipsa unui acord comercial.