Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barna: Nu e fezabil ca puterea să fie la un partid, iar ceilalți să fie parteneri de antrenament

captura_facebook_usr_plus.jpg

Sursa imaginii: 
captură foto facebook Alinața USR PLUS

Liderii USR PLUS au declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că sunt optimişti că se va ajunge la un acord pentru formarea unei majorităţi de centru-dreapta. Alianţa USR PLUS l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, dar anunţă că în următoarele zile vor continua negocierile cu celelalte partide.

Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă, spune liderul USR, Dan Barna, care nu consideră o soluție de echilibru solicitarea PNL de a avea premier și președinte al Camerei Deputaților.

„Ideea că toată puterea în stat este în mâna unui partid, iar celelalte partide din coaliție sunt parteneri de antrenament nu e fezabilă pentru credibilitatea că acest guvern nu e pentru șase luni, cu pentru a guverna timp de patru ani”, spune Dan Barna, după consultările de la Parlament.

El afirmă că USR PLUS dorește o coaliție care să guverneze următorii patru ani.

La rândul său, Dacian Cioloș a spus că formațiunile de centru-dreapta trebuie să găsească „o soluție echilibrată”.

„Soluția nu e echilibrată când totul se duce într-o parte, iar noi luăm doar restul. E vorba de echilibrul pe care îl căutăm și îl dorim. (...) Vrem să evităm situații pe care România le-a mai avut când a avut coaliții. Noi ne dorim un program de guvernare, o echipă care să respecte un echilibru decizional ca să ne asigurăm că niciunul dintre parteneri nu caută alte alternative. România are nevoie de stabilitate în următorii ani”, precizează Dacian Cioloș.

Dan Barna mai spune că președintele Klaus Iohannis a rezonat cu ideea că nu se poate pune problema să existe o competiție pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„Nu putem porni la maraton cu un picior rupt, respectiv în situația în care această coaliție vine în parlament și spune că o bucată din înțelegere și din credibilitatea Rguvernării stă în arbitrajul PSD, nu doar că nu o să fim credibili, dar nu va fi nicio stabilitate a coaliției”, apreciază Barna.

PNL dorește funcțiile de premier și președinte al Camerei Deputaților, în timp ce USR PLUS revendică șefia Camerei Deputaților.