Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban, între ciocan și nicovală

consultari_cotroceni_formare_guvern.jpg

Președintele Klaus Iohannis primește delegația PNL la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis primește delegația PNL la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

Mai este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări pentru desemnarea unei propuneri de premier. Este anunțul președintelui Klaus Iohannis după o primă întâlnire cu delegațiile partidelor, luni, la Cotroceni.

 

O zi în care fiecare formațiune a prezentat propria propunere de șef al guvernului- PSD a venit cu propunerea unui guvern de uniune națională și premier Alexandru Rafila. PNL merge pe mâna actualului ministru de Finanțe, Florin Cîțu în timp ce USR-PLUS îl preferă pe Dacian Cioloș.

Pentru cariera politica a lui Ludovic Orban este vital să obțină funcția de președinte al Camerei Deputaților, situație care paradoxal ar conveni formațiunii coprezidate de Dan Barna. Dacă ar ceda șefia camerei inferioare a Parlamentului, aceasta din urmă ar obține astfel mai multe ministere importante, analiz ează jurnalistul Florin Negruțiu .  

Omul politic Ludovic Orban după ce a pierdut Guvernul, nu dorește să piardă și partidul. De aceea nu cred că atât timp cât Ludovic Orban va fi șef la PNL va ceda această poziție. Asta pune în schimb USR PLUS într- o poziție favorabilă, paradoxal, pentru că miza celor de la USR PLUS nu este atât de mare pentru șefia Camerei Deputaților, cum este a lui Ludovic Orban . Și în condițiile în care Ludovic Orban își dorește atât de mult această poziție, el poate fi dispus să cedeze poate mai multe ministere sau ministere mai bune. Iar dacă Ludovic Orban dorește să obțină atât de mult presedinția Camerei Deputaților cred că va trebui să facă niste concesii către USR PLUS. Domnul Ludovic Orban este în acest moment între ciocan și nicovală, pentru că cedând poziții către USR PLUS are o problemă în partid“, explică jurnalistul Florin Negruțiu.