Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colegiul Electoral consfințește victoria lui Joe Biden

joe.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Joe Biden

Victoria lui Joe Biden este începînd de ieri oficială: Colegiul Electoral i-a recunoscut victoria cu 306 voturi, 36 peste numărul minim necesar victoriei. Rivalul său, care-și continuă atacurile asupra legimității scrutinului, a întrunit 232 de voturi. Adunările Colegiului, în capitalele celor 50 de state și în Districtul Federal, s-au desfășurat fără incidente, conform protocolului stabilit de Constituție. Urmează, la 6 ianuarie, validarea votului de către Camerele reunite ale Parlamentului federal, unde se așteaptă ca partizanii președintelui în exercițiu să opună o ultima rezistență.

Corespondentul RFI Radu Tudor explică din SUA:

 

 

A venit ieri, din 50 de state plus Districtul Federal, verdictul Colegiului Electoral;  51 de lovituri de gong anunțînd sfîrșitul erei Trump.

Președintele-ales Joe Biden s-a adresat națiunii în cursul serii, la sfîrșitul unei zile lungi în care democrația americană a învins o lungă, interminabilă campanie de subminare și de-credibilizare condusă cu o încrîncenare fără precedent de actualul ocupant al Casei Albe și de acoliții săi dispuși să-l urmeze pînă-n prăpastia iraționalului.

"Această alegere este expresia cea mai clară a voinței populare adevărate, una dintre cele mai uimitoare demonstrații de datorie civică din istoria țării. Ar trebui celebrată, nu atacată. Flacăra democrației americane a fost aprinsă acum sute de ani, și nimic, nici o pandemie, nici un abuz de putere n-o poate stinge".

Democrația americană s-a manifestat încă o dată ieri, iar cei care s-au așteptat sau au mizat pe tulburări și surprize au fost dezamăgiți.

În incinte capitoline mai mult sau mai puțin auguste, în ritmuri diferite dar implacabile, în persoană sau prin video, electorii s-au pronunțat într-un ritual de-o vîrstă cu republica americană. Aprobat de Constituantă la 6 septembrie 1787 și înscris în articolul 2 al Constituției, Colegiul alocă fiecărui stat un număr egal cu al reprezentanților parlamentari federali. California de pildă are 55, întrucît este reprezentată la Washington de doi senatori și 53 de deputați. Urmează Texas cu 38, Florida și New York-ul cu cîte 29. Printre cei care au votat ieri în incinta Parlamentului din Albany, capitala statului New York, s-au aflat Bill și Hillary Clinton.

Colegiul Electoral este un organism în continuă evoluție.

"48 de state practică astăzi sistemul "învingătorul ia tot"; două, Maine și Nebraska alocă electorii pe baza rezultatelor din districtele congresionale. Istoric, diversitatea a fost infinit mai mare. La primele prezidențiale, 5 state au ales președintele direct în Legislaturi, fără nici un vot popular. Actualul sistem nu seamănă cu cel originar", explică Jeffrey Rosen, directorul Centrului Național de Studii Constituționale. Conceptul inițial a fost calibrat de-a lungul anilor prin lege și amendament constituțional. În 1964, urmare a parafării, trei ani mai devreme, a Amendamentului 23 la Constituție, Districtul Federal - zona administrativă a capitalei - a primit dreptul la 3 electori, aducînd totalul la 538.

Pentru unii, Colegiul este nedemocratic, așa cum s-a văzut limpede în 2000 sau 2016, cînd învingătorii au pierdut votul popular; pentru părinții Constituției, el avea un rost esențial. În formularea lui Jeffrey Rosen,"să selecteze un candidat apt; întemeietorii erau cu deosebire îngrijorați de posibilitatea alegerii unui demagog, electorii avînd rolul de a bloca o astfel de opțiune".

Astăzi Colegiul nu mai este decît o maiestuoasă formalitate.

În Pennsylvania, unde a început totul, acum 231 de ani,  cei 20 de electori și-au dat în unanimitate votul listei Democrate,  deznodamîntul unei lupte acerbe într-un stat care a fost scena unor spectacole tragicomice de negare a voinței electoratului regizate de președintele Trump și legiunile sale politico-avocățești. Ieri, spectacolul de pe scena teatrului Forum din Harrisburg a urmat scenariul tradițional, iar în piața Parlamentului s-a așternut, binefăcătoare, liniștea primei zăpezi.

Lucrurile s-a desfășurat lin și la Capitoliul din Lansing, statul Michigan deși un pluton de aleși Republicani, în frunte cu ultra-trumpianul Gary Eisen, au încercat să pătrundă în sala pentru a-și exprimă nemulțumirea. A fost ultimul episod al unui sezon post-electoral punctat de amenințări, tentative de luare cu asalt a Parlamentului,  chiar de o tentativă dejucată de răpire și ucidere a guvernatoarei Gretchen Whitmer, una dintre țintele predilecte ale miniei trumpiene.

Cele 16 voturi michiganiene s-au adăugat, precum cele din Pennsylvania, la cele ale celorlalte patru state care au înclinat balanța în favoarea lui Joe Biden: 16 în Georgia, 11 în Arizona, 10 în Wisconsin, 6 în Nevada.

Înfrîngerea lui Trump, totală, a fost victoria sistemului judiciar, și a forurilor politice și electorale statale care și-au respectat datoria democratică rezistînd, în unele cazuri eroic, la presiunile și mașinațiunile cohortelor trumpiene. A fost victoria  unor șefi de administrații statale precum Kathy Boockvar în Pennsylvania, Katie Hobbs în Arizona, Jocelyn Benson în Michigan sau Brad Raffensperger în Georgia, victoria unor guvernatori Republicani precum Brian Kemp în Georgia sau Doug Ducey în Arizona, care au înțeles că supraviețuirea democrației americane este mai presus de loialitatea față de un partid sau un individ.

"Și-au făcut datoria, și apoi au stat, neclintiți, de partea adevărului. Democrația noastră a supraviețuit grație lor. Mulți dintre acești patrioți americani au fost supuși la presiune politică enormă, abuzuri verbale, chiar amenințări cu violență fizică.  Sper din suflet că nimeni nu va avea de îndurat vreodată ce-au îndurat ei", a rostit președintele-ales.

Certificatele de vot și constatare generate ieri de Colegiul Electoral vor fi înaintate Parlamentului de la Washington, care la 6 ianuarie are misiunea de a oficializa victoria listei Joe Biden - Kamala Harris.