Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la serviciile de salubrizare din Sectorul 1

gunoi_sector_1.jpg

Mormane de gunoi pe Calea Victoriei, în centrul capitalei României
Sursa imaginii: 
© Andreea Pietroșel

Prestatorul serviciului de salubritate din sectorul 1 nu a mai ridicat, în ultimele săptămâni, deşeurile de pe domeniul public deoarece nu a mai fost plătit din luna iunie, iar restanţele se ridică la 100 de milioane de lei, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că s-a sesizat şi a întreprins demersuri pe lângă Primăria Sectorului 1 în legătură cu asigurarea serviciilor de salubrizare pentru bucureșteni, transmite News.ro.

 ”Având în vedere informaţiile prezentate în mass-media privind situaţia generată de cantitatea foarte mare de deşeuri adunate pe trotuarele din Sectorul 1, dar şi constările proprii, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu încă din data de 9 decembrie 2020. Astfel, întrucât serviciile de salubrizare au ca obiectiv principal protecţia sănătăţii populaţiei, dar şi a mediului, au fost întreprinse demersuri la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, referitoare la modalitatea de asigurare a serviciilor de salubrizare pe raza Sectorului 1 din Bucureşti”, a transmis, marţi, Avocatul Poporului.

Sursa citată a precizat că rezultatele demersului vor fi făcute publice.

Prestatorul serviciului de salubritate din sectorul 1 nu a mai ridicat, în ultimele săptămâni, deşeurile de pe domeniul public deoarece nu a mai fost plătit din luna iunie, iar restanţele se ridică la 100 de milioane de lei, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

Este rodul fostei administraţii care ne-a oferit acest «cadou» de sărbătorile de iarnă. Întrucât am constatat neconcordanţe între facturile emise şi neachitate şi serviciile efectiv prestate, nu putem plăti facturi incorect întocmite. Îmi doresc ca preţul plătit să fie cât mai corect şi cât mai mic pentru că, în prezent, Sectorul 1 plăteşte pentru salubrizare un preţ pe cap de locuitor de peste 3 ori mai mare decât Sectorul 3. Pentru rezolvarea acestei probleme, cât de curând posibil, vom implementa soluţii în interesul comunităţii locale, inclusiv crearea unei companii de salubrizare care să fie controlată de Consiliul Local. Săptămâna aceasta vom pune în dezbatere publică un proiect de hotărâre de consiliu care presupune tarife mai mici pentru agenţii economici”, a declarat primarul Clotilde Armand, conform comunicatului.

Primăria Sectorului 1 precizează că ridicarea deşeului menajer de la populaţie va rămâne în continuare gratuită, cu condiţia ca acesta să nu fie depozitat ilegal pe domeniul public.

Compania de salubritate Romprest SA, care asigură curăţenia în Sectorul 1 al Capitalei, a anunţat, în 27 noiembrie, ”limitarea temporară a activităţilor din cadrul serviciului de salubrizare”, invocând faptul că, din luna iulie, firma ”finanţează integral” serviciile de salubritate pentru acest sector şi a ajuns să angajeze cheltuieli suplimentare pentru a putea asigura în continuare curăţenia. Compania susţinea că nu va fi afectată activitatea de colectare a deşeurilor de la populaţie şi de la firme.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a spus că cetățenii nu merită să fie „victimele” unui fals război între prestatorul de servicii de salubrizare „care forțează nota și modifică tarifele după cum dorește” și autoritatea locală.