Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întâlnire între Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor la Vila Lac

orban_guvern_facebook_guvernul_romaniei.jpg

Președintele PNL, Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
Facebook

Întâlnire în cadru restrâns între liderii PNL, USR PLUS şi UDMR. Discuția dintre Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor are loc după ce și liberlii și maghiarii s-au arătat deranjați de propunerea publică făcută de copreședintele USR PLUS cu scopul de a debloca negocierile privind coaliția de guvernare.

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, au o întâlnire, marţi, la Vila Lac, transmite Agerpres.

Marţi, copreşedintele USR PLUS Dan Barna le-a propus liderilor PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor, pentru deblocarea negocierilor privind coaliţia de guvernare, să ocupe toţi trei funcţii de vicepremieri în viitorul Cabinet, iar pentru şefia Camerei Deputaţilor să candideze Cătălin Drulă de la USR.

"Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României. Un Guvern în care premierul - care va fi acela - va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii. Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice, şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare", a declarat Barna, la Parlament.

Ulterior, Orban a afirmat că, în primele două zile de negocieri cu USR PLUS şi UDMR, s-a convenit să fie comunicate doar lucrurile asupra cărora s-a ajuns la un acord, punctând că orice propunere sau posibilă soluţie pentru formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor.
"Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie. Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial", a spus Orban, într-o declaraţie de presă.

Anunțul copreşedintelui USR PLUS, Dan Barna, i-a nemulțumit și pe cei din UDMR. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat la Digi 24 că formațiunea din care face parte își dorește un guvern de centru-dreapta, dar „asemenea anunțuri pe care le-a făcut președintele USR nu ajută în formarea cât mai rapidă a unei coaliții”.

Cseke a spus că soluțiile se discută între viitorii parteneri, nu în conferințe de presă: „Totuși, vorbim de președinții acestor formațiuni. Dacă ai o soluție, ceri o întâlnire și propui. Dacă așa începem colaborarea, dacă fiecare va avea o soluție în presă, nu mergem spre consolidarea încrederii”.împreună în guvern ca vicepremieri.