Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miting AUR ”spontan” și la Cluj

george_simion.jpg

 George Simion nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova
George Simion nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova
Sursa imaginii: 
Tothpal Bela/Via Cluj TV

Liderii formațiunii AUR au organizat și la Cluj un miting cu alegătorii lor. Organizatorii nu au anunțat nici Primăria, nici Jandarmeria, cu privire la acest miting. Cu toate acestea, jandarmii au fost prezenți în Piața Mihai Viteazu din Cluj, pentru a supraveghea dacă participanții respectă măcar normele de distanțare.

În piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca s-au adunat, la ora anunțată, aproximativ 40 de persoane, printre care și 4-5 ziariști. Reprezentanții AUR s-au prezentat cu drapele tricolore care în loc de stema Republicii România aveau sigla partidului, dar și portrete ale unor personaje istorice, precum Mihai Viteazul și chiar un steag al Valahiei.

Liderul AUR, George Simion a mulțumit celor care au votat formațiunea sa despre care, chiar el recunoaște, că nu foarte mulți o cunosc.

 

Pentru că în alte orașe din România susținătorii AUR nu purtau mască, la Cluj, George Simion le-a cerut să respecte acestă regulă, deși el însuși nu a purtat mască în timp ce a vorbit publicului.

 

Discursul lui George Simion a fost întrerupt, pentru câteva minute de vociferările unor trecători, pe care liderul AUR i-a numit instigatori.

 

miting AUR la Cluj
Sursa imaginii: 
Tothpal Bela/Via Cluj TV

 

Potrivit legii, pot fi organizate mitinguri publice, cu până la 100 de participanți, dacă sunt anunțate autoritățile cu cel puțin trei zile înainte. Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, mitingul AUR nu a fost anunțat oficial, în consecință nici autorizat. Surse din Jandarmerie spun că nici la structura MAI nu a ajuns vreo cerere cu privire la acest miting. Jandarmii au fost prezenți la fața locului la ora mitingului, însă nu a fost dată nicio amendă pentru manifestația în sine, ci doar o amendă în baza legii 55/2020, pentru nepurtarea măștii de protecție, în valoare de 1500 de lei.