Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Democrația americană a rezistat

Victoria lui Joe Biden, consfintita de Colegiul Electoral

Două zile după verdictul Colegiului Electoral, care a oficializat victoria lui Joe Biden, și după zeci de acțiuni legale eșuate vizînd răsturnarea rezultatului în statele care au înclinat balanța în favoarea listei Democrate, baricadele trumpiene sunt din ce în ce mai pustii. Abandonat de ministrul Justiției, William Barr, loial printre loiali, părăsit de mulți senatori Republicani care, urmînd exemplul liderului lor, l-au felicitat pe președintele-ales, Donald Trump refuză în continuare să recunoască realitatea infringerii. "Președintele nu abandonează cazurile aflate pe rol", a precizat ieri purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Corespondentul RFI Radu Tudor consemnează momentele dramatice ale tranziției:

 

 

Donald Trump este istorie.

Ieri, partizanul sau credincios Mitch McConnell, liderul majorității Republicane din Senat, i-a dat lovitura de grație.

"Colegiul Electoral s-a exprimat. Milioane dintre noi au sperat că prezidențialele vor da un rezultat diferit, dar în sistemul nostru de guvernămînt există proceduri prin care se stabilește cine depune jurămîntul la 20 ianuarie. Doresc deci să-i felicit pe președintele-ales Joe Biden și pe vice-președinta aleasă, senatoarea Harris. Dincolo de diferențele noastre, toți americanii trebuie să fie mîndri că națiunea are, pentru prima oară, o femeie aleasă în această funcție".

Drumul pînă aici a fost un chin, o agonie.

Trump a chemat la contestarea alegerilor cu o înverșunare demnă de o cauza mai bună. Zeci de procese și sute de alegații deseori vecine cu fantezia mai tîrziu, după rătăciri pe toate coclaurile administrative și parlamentare în căutare de miracole care să răstoarne rezultatul, liderul lumii alternative este părăsit, unul câte unul, și de ultimii săi sprijinitori, lăsat singur cu fantasma unei victorii care n-a fost să fie.

După ce instanțele de apel au închis dosarele cu verdicte potrivnice, mercenarii cauzei trumpiene, prea mulți, au încercat o ultimă, disperată manevră. La comanda ministrului statal al Justiției din Texas, Ken Paxton - probabil în căutare de clemență prezidențială întrucît se află sub anchetă sau inculpare pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fraudă pe piața obligațiunilor - 17 omologi Republicani au petiționat Curtea Supremă pentru, în esență, anularea a  milioane de voturi din patru state-cheie, Wisconsin, Michigan, Georgia și Pennsylvania. Scontat, 126 de Republicani din Camera, 60% din total, s-au alăturat unei cauze șubrede, bazate pe argumente legale care n-au meritat, în cele din urmă, decît un sec, expeditiv și unanim refuz.

"Faptul că atîția Republlicani s-au alăturat demersului ilustrează nu meritele moțiunii texane ci problemele din partid și defectele de caracter ale celor implicați. Nu știu de ce au nevoie, un chirurg să le repare coloana vertebrală sau un psihiatru să-i examineze la cap. Ceva nu-i în ordine cu acești oameni gata să-l urmeze pe Trump  pînă-n  prăpastie",

observa tranșant Josh Shapiro, ministru al Justiției în Pennsylvania. Printre aleșii petiționari, peste o duzină au candidat cu succes în cele patru state vizate de disperarea justițiară a trumpienilor, au contestat deci, ilogic, scrutinurile la care s-au prezentat ei înșiși. Ziarul Orlando Sentinel a decis să-și retragă sprijinul editorial acordat lui Michael Waltz, unul dintre cei 9 semnatari floridieni ai schemei texane. Waltz a "trădat idealurile Americii", aducînd țara, prin actul sau nejustificat, "periculos de aproape de un dezastru constituțional", se afirmă în editorialul de repudiere.

"În ce cred acești oameni? Tot ce pretind că reprezintă, toate jurămintele depuse pe Constituție n-au nici o valoare pentru ei;  pare să  conteze doar perpetuarea puterii personale. Nici un principiu, nimic altceva decît ambiție. Creează o clasa permanentă de americani nemulțumiți, care cred că alegerea a fost furată. Daunele vor fi durabile",

opina deputatul Democrat Adam Schiff, unul dintre cei mai acerbi critici ai trumpianismului care-i va supraviețui lui Trump. În formularea comentatorului Steve Schmidt, Trump "a vandalizat această țară și instituțiile sale".

"Trumpianismul cu efect coroziv asupra democrației, normelor democratice, a infectat atît de profund partidul Republican încît 18 miniștri statali ai justiției au folosit resurse oficiale pentru a gira teoriile trăznite ale șefului Casei Albe,  utilizînd tribunalele ca pe niște instrumente pentru diseminarea de propagandă politică. Ceva scirtie serios în partidul Republican",

semnala avocatul Marc Elias, care a consiliat campanii prezidențiale Democrate din 2004 încoace. Bill Kristol, intelectual conservator, considera că partidul Republican "a capitulat în fața lui Trump",  aflîndu-se într-o derivă "extrem de îngrijorătoare pentru democrația americană", derivă ce poate duce la dezintegrarea partidului.

Nu toți Republicanii au capitulat. Din Arizona pînă-n Georgia, oficialități electorale au respectat legea, și-au îndeplinit obligațiile cu onoare, rezistind la presiuni și amenințări. Ministrul Justiției din Idaho a refuzat să participe la masinatiunea legală texană vizînd nulificarea a milioane de voturi, iar președintele Camerei din Michigan, Lee Chatfield, n-a consimțit să  întocmească o lista de mari electori pro-Trump, cum i-a cerut președintele însuși. "Mi-a fost teamă că ne-am pierde țara definitiv", spunea Chatfield. Liderul majorității senatoriale din același stat, Mike Shirkey, destinatar și el al apelurilor prezidențiale la nelegiuire, reamintea că "e obligația noastră de lideri să respectăm legea".

Obligațiile și le-au respectat și juriștii Republicani.  Dintre cei peste 80  de magistrați care au adjudecat spețele avansate de campania perdantă, 38 au fost numiți de Republicani, unii dintre ei, precum Stephanos Bibas în Pennsylvania, Steven Grimberg în Georgia și Brett Ludwig în Wisconsin, de Trump însuși. Ludwig, nominalizat acum trei luni, a conchis sîmbătă, după audieri care au durat mai bine de 10 ore că președintele "a pierdut pe merit", iar Grimberg, numit în septembrie 2019, a conchis că alegațiile de fraudă proferate de campania Trump sunt "lipsite de fundament legal sau factual".

"Credința  în instituții a rezistat, integritatea sistemului nostru electoral rămîne intactă. A venit momentul să începem un nou capitol, așa cum am făcut-o pe tot parcursul istoriei noastre",

considera, în discursul rostit luni după victoria din Colegiul Electoral, președintele-ales Joe Biden.