Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: Sute de mii de uiguri la muncă forțată pe plantațiile de bumbac (raport)

uiguri.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Sute de mii de lucrători din grupuri etnice minoritare din regiunea Xinjiang, nord-vestul Chinei, sunt obligați să culeagă manual bumbacul în cadrul unui sistem coercitiv impus de statul comunist, susțin mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului.

Activiștii spun că în regiunea Xinjiang există o vastă rețea de lagăre ilegale, pe care China le declară drept ”centre de formare profesională și combatere a extremismului”, în care se află cel puțin un milion de persoane.

Un raport realizat recent de Centrul pentru Politică Globală, organizație think thank cu sediul la Washington, citând documente guvernamentale disponibile online - arată că în 2018 autoritățile din trei regiuni Xinjiang, cu populație majoritară uigură, au trimis cel puțin 570.000 de oameni la muncă forțată pe plantații de bumbac, în cadrul unui plan coercitiv elaborat de stat.

Cercetătorii estimează că numărul total de persoane obligate să culeagă manual bumbacul din Xinjiang depășește această cifră cu „câteva sute de mii”.

Xinjiang asigură peste 20% din producția mondială de bumbac, iar raportul avertizează asupra „consecințelor potențial drastice” pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Aproximativ o cincime din fibrele de bumbac utilizate în industria americană provin din Xinjiang, mai susține raportul.

Beijingul a declarat că toți deținuții au „absolvit” cursurile de formare profesională, dar mai multe rapoarte sugerează că mulți foști deținuți au fost transferați la alte unități de producție, care fac parte din aceeași rețea.

Totuși, potrivit raportului Centrului pentru Politică Globală, participanții la schemele de transfer de muncă sunt supravegheați de poliție, transferurile sunt organizate, este un fel de „management în stil militar”, adesea aceștia au parte și de o pregătire ideologică, potrivit documentelor guvernamentale.

"Este clar că transferul muncitorilor pentru recoltarea bumbacului implică un risc foarte mare de muncă forțată", a scris în raport Adrian Zenz, cel care a dezvăluit documentele.

"Unele minorități pot prezenta un anumit grad de consimțământ în legătură cu acest proces și pot beneficia din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, este imposibil să se definească unde se termină constrângerea și unde începe consimțământul".

Raportul susține că există și un puternic stimulent ideologic pentru punerea în aplicare a planului, deoarece creșterea veniturilor în mediul rural le permite oficialilor să atingă țintele impuse de stat pentru reducerea sărăciei.

China a negat vehement acuzațiile potrivit cărora uigurii sunt forțați să muncească în Xinjiang și a acuzat SUA că doresc „să suprime companiile din Xinjiang”.

Beijingul mai spune că programele de formare, regimul de muncă și educația au contribuit la eliminarea extremismului din regiune.

La începutul acestei luni, SUA au interzis importurile de bumbac produs de Corpul de producție și construcție din Xinjiang (XPCC), o entitate paramilitară majoră, care asigură aproximativ o treime din recolta produsă în întreaga regiune.

Un nou proiect de lege care interzice toate importurile din Xinjiang este încă dezbătut de Senatul SUA.

Mai multe branduri internaționale, printre care Adidas, Gap și Nike, au fost acuzate că se folosesc de munca forțată a uigurilor, prin lanțurile lor de aprovizionare cu materiale textile, potrivit unui raport publicat în martie de Institutul australian de politici strategice.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de rfi.fr