Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Iranului se declară ”fericit” că Trump pleacă de la Casa Albă

rouhani.png

Hassan Rouhani, președintele Iranului
Image source: 
AFP via rfi.fr

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a declarat miercuri ”foarte fericit” în legătură cu apropiata plecare a omologului său american de la Casa Albă, apreciind că acesta, în timpul madatului său, a exercitat ”o presiune maximă” asupra țării sale, transmite AFP.

”Unii spun că suntem bucuroși de venirea lui Joe Biden. Nu, nu suntem, în schimb suntem foarte fericiți că Trump pleacă”, a declarat el într-o ședință a guvernului care a fost televizată.

”Slavă Domnului, au venit și ultimele lui zile...”, a adăugat liderul iranian, care l-a numit pe Trump ”terorist” și ”ucigaș”.

Zilele trecute Colegiul electoral a confirmat oficial victoria în alegerile prezidențiale din SUA a lui Joe Biden, care urmează să-și preia mandatul odată cu jurământul pe care îl va depune la 20 ianuarie anul viitor.

Tensiunile dintre Iran și SUA au crescut exponențial în timpul mandatului lui Trump, odată cu eforturile administrației sale, încununate de succes, de a crea o coeziune între statele din Golf, inclusiv prin normalizarea relațiilor cu Israelul, în contradicție cu linia politică dură a Iranului.

În 2018 Trump a anulat acordul nuclear cu Iranul și a reintrodus sancțiuni economice împotriva acestei țări.