Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USR PLUS exclude varianta Ludovic Orban premier

alianta_usr_plus_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
facebook

Alianța USR PLUS precizează într-o postare pe Facebook că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist.

Alianța USR PLUS anunță într-o postare pe Facebook că respinge varianta Ludovic Orban premier, dar că susține variantele Dacian Cioloș din partea USR PLUS sau Florin Cîțu din partea PNL. Un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, precizează USR PLUS.

USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR.
Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.
Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist
”, transmite pe Facebook USR PLUS.

Reacția a venit după ce în spațiul public s-a discutat, pe surse politice liberale, despre varianta de a fi desemnat premier Ludovic Orban, în locul lui Florin Cîțu, care ar urma să primească președinția Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a spus despre negocierile pentru formarea noului guvern că trebuie să avem răbdare, pentru că în alte state negocierile au durat luni sau ani. Iohannis așteaptă propunerea și o va accepta, „că este Orban, că este Cîțu. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar vor veni să propună ceva”.

Discuțiile de marți, de la Vila Lac, nu s-au soldat cu un consens între liderii PNL, USR PLUS și UDMR.

Întâlnirea dintre Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Premierul Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.