Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, depusă de deputații PAS, PPDA și PDM

parlament_deputati.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

La Chișinău, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei DA, dar și democrații au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu pentru incapacitatea de a gestiona situația din țară în contextul pandemiei de coronavirus. Câteva mii de oameni au decedat, în jur de 130.000 s-au infectat cu noul coronavirus, iar medicii nu au fost protejați de autorități. Parlamentarii moldoveni susțin că în timp ce majoritatea țărilor europene au luat măsuri fără precedent pentru a susține economia, Guvernul Chicu nu a oferit ajutor real. În timp ce deputații participau la ședința în plen, în fața Parlamentului, sute de agricultori protestau, cerând ajutor din partea autorităților. 

Potrivit celor 34 de semnatari ai moțiunii de cenzură, pentru a evita colapsul economic și social al Republicii Moldova, este imperativ ca acest Guvern să plece cât mai curând,  să fie instituit un alt Guvern stabil, susținut de un nou Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate. ”Guvernul Chicu a abandonat sistemul medical în fața celei mai mari provocări de sănătate publică din ultimele decenii. Aproape 60 de lucrători medicali și-au pierdut viața de la începutul epidemiei și aproape 130.000 de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus”.

Pentru comparație, în România, o țară cu o populație de aproape 8 ori mai mare ca a Republicii Moldova, au decedat 50 de lucrători medicali și s-au infectat de 10 ori mai puțini (raportat la populație).

Totodată, deputații PAS, PPDA și PDM susțin că Guvernul Chicu a pierdut lupta cu pandemia încă de la început. ”Primele echipamente de protecție medicală procurate centralizat au ajuns în spitale abia în luna mai. Numărul de testări nu a fost niciodată suficient, fiind de câteva ori mai mic comparativ cu alte țări europene cu populație similară. Din cauza numărului insuficient de testări, virusul a devenit necontrolabil”.

În plus, afirmă aleșii poporului, Executivul condus de Ion Chicu nu a oferit vreun ajutor real economiei.”Mărimea pachetului de susținere economică anticriză din Moldova a fost cel mai mic din Europa – de doar 0.4% din PIB, de zeci de ori mai mic decât în țările din regiune”. ”Menținerea acestui Guvern la putere, susținut de majoritatea parlamentară PSRM-Șor, din care fac parte indivizi direct implicați în frauda bancară, compromite orice șansă de a implementa reforme și de a accesa asistența financiară externă, atât de necesară pentru acoperirea deficitului bugetar. Dacă acest Executiv continuă să rămână în funcție, bugetarii și pensionarii riscă să rămână fără pensii și salarii în cel mai scurt timp”, conchid semnatarii moțiunii de cenzură care solicită demiterea Guvernului.

Proiect de lege controversat prin care se oferă statut special pentru limba rusă în R.Moldova, pe ordinea de zi

După ce a fost dată citirii moțiunea de cenzură, deputații din opoziție au părăsit sala de ședințe în semn de protest și față de mai multe inițiative controversate ce urmează să fie adoptate miercuri. Au rămas în sală 52 de deputați, cei de la Partidul Socialiștilor, Partidului Șor și foști democrați. Ei urmează să aprobe astăzi, în lectură finală, și proiectul criticat dur de opoziție, Centrul Național Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii, prin care limbii ruse îi este oferit statut special. Dacă intră în vigoare, funcționarii publici vor fi obligați să vorbească în limba rusă, să ofere informații și să asigure traducerea documentelor oficiale, în rusă, în cazul în care o vor cere cetățenii. 

Proiectul de lege prin care limba româna își pierde de facto statutul de limba de stat, propus de trei deputați socialiști, a fost înregistrat în Parlament, la 23 noiembrie. La doar câteva zile, Igor Dodon anunță că va veni cu o inițiativă legislativă de a înregistra o nouă Lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.”Precedenta lege care a fost adoptată încă la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de către Curtea Constituțională, în luna iunie 2018, din care cauză a apărut un vacuum legislativ care trebuie completat”, a menționat șeful statului.

De partea sa, Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova, a declarat că socialiștii au venit acum cu această inițiativă încercând să-i pună pe oameni pe baricade. ”S-au speriat pentru că au văzut că oamenii s-au unit pentru o agendă comună, au lăsat de-o parte diferențele. De fiecare dată când politicienii corupți văd că oamenii se unesc ei vin cu inițiative să-i divizeze. Ei încearcă să pună oamenii pe baricade. Apelul meu către cetățeni este să nu ne lăsăm provocați nici de o parte, nici de alta. Pentru ca să construim o țară bună, trebuie să alungăm toți corupții de la putere. Așa cum l-am alungat pe Igor Dodon, așa trebuie să alungăm și corupții din Parlament”, a mai spus Maia Sandu. 

Agricultorii, la protest, în fața Legislativului

În timp ce avea loc ședința în plen a Parlamentului, sute de agricultori au venit să protesteze în fața Legislativului cerând să fie susținuți de autorități, întrucât, din cauza secetei din acest an, au înregistrat pierderi foarte mari. Ca să fie văzuți și auziți, au venit cu tractoarele pe scările Parlamentului. Aici au avut loc și altercații dintre polițiști și protestatari. Patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la spital cu diverse traumatisme. Ulterior, poliția a pornit două anchete penale.  

Mai mulți jurnaliști au fost stropiți cu gaze lacrimogene, în timpul manifestației. Organizațiile neguvernamentale de media condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor de ordine, îndreptate împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre moțiunea de cenzură, depusă împotriva Guvernului Chicu de la Chișinău