Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocierile PNL - USR PLUS, „o bătaie pe funcții și nimic altceva”

orban_barna.png

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, și președintele PNL, Ludovic Orban
Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, și președintele PNL, Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Sunt ore decisive pentru formarea viitoarei coaliții guvernamentale care - e din ce în ce mai clar - nu va conține în alcătuirea ei Partidul Social Democrat, situat pe primul loc la alegerile parlamentare.

Deocamdată, disputa pe funcțiile cheie din conducerea Guvernului și Parlamentului face ca înțelegerea dintre PNL, USR PLUS și UDMR să se lase așteptată. Discuții tensionate au loc la nivelul conducerii acestor formațiuni, pentru ca joi negocierile oficiale să fie reluate.

Între timp, opțiunea președintelui Klaus Iohannis pare clară: premier de la PNL. „Dacă se înţeleg PNL, USR PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban îl accept, că este Cîţu îl accept... sau să fie altcineva”, a transmis miercuri șeful statului.

Totuși, varianta ca Ludovic Orban să revină în fruntea Executivului pare puțin probabilă, USR PLUS transmițând din nou că „un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început”.

În acest context, „negocierile dure din acest moment sunt explicabile”, afirmă la RFI politologul Stelian Tănase. Totuși, el subliniază că anormal e faptul că „s-a ajuns la o bătaie de cel mai jos nivel pe funcții și nimic altceva”, din care cetățenii au de pierdut.

Guvernul de uniune națională cerut de PSD e imposibil acum. PNL, USR PLUS și UDMR vor bate până la urmă palma, însă nu înainte de Crăciun”, mai spune Stelian Tănase.

El mai afirmă că poziția lui Klaus Iohannis, care dă de înțeles că va numi orice premier, atât timp cât e propus de PNL, este corectă, având în vederea probabila coaliție guvernamentală care se prefigurează, dintre PNL, USR PLUS și UDMR.

Ascultă:

 
Politologul Stelian Tănase, despre negocierile pentru formarea noului Guvern