Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziția democratică din Belarus primește Premiul Saharov 2020

Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost acordat Opoziției democratice din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, inițiativa „femeilor curajoase”, precum și alte personalități politice și membri ai societății civile. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc astăzi. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului rus și dizidentului politic Andrei Saharov, este acordat anual de Parlamentul European din 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

În cadrul ceremoniei desfășurate în mod excepțional la Bruxelles, președintele David Maria Sassoli a declarat: „Lumea întreagă este conștientă de ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferința dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violența. Aspirația și hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o țară democratică sunt o sursă de inspirație pentru noi.”

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată a Opoziției, a declarat în momentul primii premiului: „Fiecare bielorus care participă la protestul pașnic împotriva violenței și a ilegalității este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune și demnitate.”

„De la alegerile din 9 august, bielorușii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor și al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea și demnitatea bielorușilor, a europenilor, a dumneavoastră și a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorință: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă.”

Laureatul a fost ales de liderii politici ai Parlamentului pe 22 octombrie 2020

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, inițiativa „femeilor curajoase”. Acestea sunt: principala candidată a opoziției Svetlana Tihanovskaia, laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievici, muziciana și activista politică Maria Kalesnikava și activistele Volha Kavalkova și Veranika Țapkala. Personalități politice și membri ai societății civile: vloggerul și prizonierul politic Siarhei Țihanuski, fondatorul organizației bieloruse pentru drepturile omului Viasna - Ales Bialiațki, Siarhei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Sțiapan Putsila și prizonierul politic și candidatul la alegerile prezidențiale din 2010 Mikola Statkevici.

Într-o rezoluție adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor pașnice de către autoritățile bieloruse. Parlamentul organizează o misiune de informare despre situația din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziției democratice, în conformitate cu o rezoluție votată pe 26 noiembrie 2020.  Premiul constă într-o diplomă și 50.000 EUR.

Nominalizații din 2020

Ceilalți nominalizați din acest an au fost: activiștii din domeniul mediului din Honduras - Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz și Berta Cáceres - și Monsignor Najeeb Michaeel, Arhiepiscopul din Mosul.

Informații despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului rus și dizidentului politic Andrei Saharov, este acordat anual de Parlamentul European din 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, premiul a fost decernat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.