Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Majoritatea PSRM-Șor a votat, în miez de noapte, bugetul de stat. Sandu: ”Sunt impostori. Nu va scăpa nici unul”

parlament_zapada.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

La Chișinău, cu o săptămână înainte de expirarea mandatului președintelui Igor Dodon, deputații socialiști, cei ai Partidului Șor, dar și un grup de foști deputați democrați, au votat pe bandă rulantă, aproape de miezul nopții, proiectele bugetului și politicii bugetar fiscale pentru anul 2021, criticate dur de opoziție. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, susține că cei care s-au adunat să voteze, ”nu sunt oameni de stat, sunt impostori. Adoptă aceste legi la miezul nopții pentru că se tem de furia oamenilor. Ei trebuie pedepsiți. Nu va scăpa nici unul”, spune Sandu. 

După ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, cei ai Platformei DA dar și deputații Partidului Democrat au părăsit sala de ședințe, la scurt timp după depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu, dar și în semn de protest față de mai multe proiecte controversate, incluse pe ordinea de zi, deputații Partidului Socialiștilor, cei ai Partidului Șor dar și câțiva foști democrați, s-au întrunit în ședință, aproape de miezul nopții, pentru a vota Legea bugetului de stat pentru anul 2021, Legea asigurărilor sociale de stat, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Maia Sandu: ”Cei mai mari hoți au ajuns șefi pe banii oamenilor cinstiți”

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, declară că ”după ce au discreditat total procesul legislativ, încălcând toate normele, deputații din majoritatea PSRM-Șor au hotărât să împartă între ei banii țării la miezul nopții. Rușine. Cei mai mari hoți au ajuns șefi pe banii oamenilor cinstiți”.

”Legea bugetului, cea mai importantă lege a anului, este adoptată în grabă, cu încălcarea normelor, fără să se țină cont de nevoile oamenilor și ale țării – susținerea economiei, a sectorului medical, a agricultorilor afectați de secetă, a oamenilor care au rămas fără venituri din cauza crizei, a familiilor cu copii. Legea este adoptată fără surse reale de finanțare a deficitului bugetar. În schimb, promovează interesele hoților și le permite să continue furtul și schemele de corupție sub protecția deputaților PSRM și Partidului Șor. Trebuie să scoatem din Parlament acești hoți - anticipate”, a menționat Maia Sandu.

Deputații prezenți la ședința Parlamentului au și încheiat aproape de miezul nopții sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Astfel, moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva Guvernului Chicu, pentru incapacitatea de a gestiona situația din țară în contextul pandemiei de coronavirus, a rămas doar pe hârtie.  

Potrivit celor 34 de semnatari ai moțiunii de cenzură, pentru a evita colapsul economic și social al Republicii Moldova, este imperativ ca acest Guvern să plece cât mai curând,  să fie instituit un alt Guvern stabil, susținut de un nou Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate. ”Guvernul Chicu a abandonat sistemul medical în fața celei mai mari provocări de sănătate publică din ultimele decenii. Aproape 60 de lucrători medicali și-au pierdut viața de la începutul epidemiei și aproape 130.000 de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus”. 

Pentru comparație, în România, o țară cu o populație de aproape 8 ori mai mare ca a Republicii Moldova, au decedat 50 de lucrători medicali și s-au infectat de 10 ori mai puțini (raportat la populație). 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre votul majorității PSRM-Șor și reacția președintelui R.Moldova, Maia Sandu