Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statut special pentru limba rusă în R.Moldova

În R.Moldova, limba rusă obține statut special. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, miercuri, în a doua lectură, de majoritatea PSRM-Șor. Astfel, limba română își pierde de facto statutul de limbă de stat, iar funcționarii publici sunt obligați să vorbească, să ofere informații și să asigure traducerea documentelor oficiale, în rusă, în cazul în care o vor cere cetățenii.

Potrivit noii legi, ”în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare se asigură traducerea în limba rusă. Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.

În plus, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare. 

Noul președinte al R.Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că socialiștii au venit acum cu această inițiativă încercând să-i pună pe oameni pe baricade. ”S-au speriat pentru că au văzut că oamenii s-au unit pentru o agendă comună, au lăsat de-o parte diferențele. De fiecare dată când politicienii corupți văd că oamenii se unesc ei vin cu inițiative să-i divizeze. Ei încearcă să pună oamenii pe baricade. Apelul meu către cetățeni este să nu ne lăsăm provocați nici de o parte, nici de alta. Pentru ca să construim o țară bună, trebuie să alungăm toți corupții de la putere. Așa cum l-am alungat pe Igor Dodon, așa trebuie să alungăm și corupții din Parlament”, a mai spus Maia Sandu. 

Este inadmisibil ca limba rusă să aibă statut special pe teritoriul Republicii Moldova în condiţiile în care aceasta nu este reprezentată din punct de vedere numeric de către o minoritate etnică, consideră președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu.”Orice stat unitar este, înainte de toate, stâpân pe repertoriul lingvistic dominant pe care îl are. 82% din populaţia Republicii Moldova vorbeşte limba română. A doua etnie în Republica Moldova este cea ucraineană, cu 7%, iar pe locul 3 sunt găgăuzii cu 4,5%. Abia pe locul 4 este etnia rusă”, mai spune deputatul Octavian Țîcu, președinte PUN.

Proiectul de lege, propus de socialiști, a fost înregistrat în Parlament, la 23 noiembrie. La doar câteva zile, Igor Dodon anunță că va veni cu o inițiativă legislativă de a înregistra o nouă Lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.”Precedenta lege care a fost adoptată încă la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de către Curtea Constituțională, în luna iunie 2018, din care cauză a apărut un vacuum legislativ care trebuie completat”, a menționat șeful statului.

După alegerile prezidențiale din R.Moldova din 15 noiembrie, câștigate de liderul PAS, Maia Sandu, cu aproape 58 la sută, iar candidatul independent, Igor Dodon, susținut de PSRM obține 42 la sută, socialiștii au anunțat că vor insista ca limba rusă să obțină statut special de limbă de comunicare interetnică.   

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre ultima ședință a Parlamentului de la Chișinău, din sesiunea toamnă-iarnă