Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit, un ocean de incertitudini pentru pescarii europeni

pescuit.png

Sursa imaginii: 
France24

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va avea consecințe și asupra pescarilor, în special a celor francezi, care au avut până acum libertatea de a pescui și în apele teritoriale britanice. Ape pe care navighează și traulerele belgiene și spaniole, dar care acum sunt străbătute și de mai multe incertitudini...

Dintre pescarii britanici, 90% au votat pentru Brexit, nerăbdători să-și „recupereze apele”, să nu mai depindă de politica europeană comună în domeniul pescuitului, despre care susțin că le-a afectat veniturile.

Apele teritoriale ale Marii Britanii, printre cele mai bogate în pește din lume, atrag pescari din întreaga Europă, inclusiv Franța, Belgia și Spania, care pot pescui atâta  timp cât nu depășesc cotele UE.

Mulți câștigă acolo mai mult de jumătate din cifra lor de afaceri.

Dar pe măsură ce sfârșitul negocierilor privind Brexitul se apropie, pescarii britanici și europeni încep să se teamă de efectele acestuia asupra practicilor și veniturilor lor.

"Este evident că, dacă în urma Brexitului, francezii vor fi expulzați din apele britanice, voi pierde cel puțin 70% din cifra de afaceri. Este suficient, asta înseamnă faliment", explică Olivier Leprêtre, căpitanul unui trauler francez.

Sfârșitul cotelor restrictive, denunțat de ambele părți ale Canalului Mânecii, ar putea duce la pescuit excesiv și ar putea împiedica reproducerea naturală a peștilor.

Dacă piața europeană le va interzice accesul, pescarii britanici, care exportă 75% din capturile lor, în principal către continent, vor trebui să găsească alți cumpărători. Cu toate acestea, britanicii preferă somonul, tonul și codul importat, mănâncă foarte puțin pește capturat local.

Jurnaliștii France24 au călătorit în Canalul Mânecii, Anglia și Țara Galilor pentru a strânge mărturiile pescarilor britanici, francezi și belgieni.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24