Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul PPE din Parlamentul European se dezice de Fidesz

-_19-11-27_ec_debate_in_plenary_78.jpg

Weber
Atacul unui eurodeputat Fidesz la adresa lui Manfred Weber a umplut paharul
Sursa imaginii: 
EPP

O reuniune cu ușile închise petrecută miercuri seară , 16 decembrie, la Bruxelles, s-a soldat cu cererea expresă a Grupului PPE din Parlamentul European ca partidul Fidesz să fie exclus din familia creștin democrată europeană. 

Picătura care a umplut paharul este comentariul recent al deputatului european Tamás Deutsch care a calificat criticile aduse Ungariei de președintele grupului Manfred Weber drept „sloganuri demne de Gestapo”. 

Nu este pentru prima dată când un eurodeputat german se vede comparat cu un ofițer al Gestapo. 

Un altul care a pățit la fel, Martin Schulz, datorează ascensiunea sa politică de la eurodeputat necunoscut la  funcția de președinte al Parlamentului European și apoi la poziția de Spitzenkandidat la șefia Comisiei Europene unui comentariu făcut de Prim Ministru Sergio Berlusconi.

Dar situatia este gravă. Guvernul lui Viktor Orban se află de ani și ani în conflict deschis cu UE și cu instituțiile de la Bruxelles. Saptamâna trecută Ungaria a pierdut la Curtea Europeană de Justiție un proces împotriva Comisiei Europene privind directiva serviciilor. Un altă plângere a Fidesz împotriva executivului european- cea privind cotele obligatorii de migranți – a fost respinsă de Curte. 

Fidesz, împreună cu prietenii polonezi din PiS – a blocat pâna acum 8 zile bugetul european 2021-2027 din cauza mecanismului statului de drept care a devenit parte a bugetului. 

In fine, după aproape 20 de ani de insulte, atacuri și declarații periculoase (cum este cea privind reintroducerea pedepsei cu moartea) , grupul PPE se dezice oficial de Viktor Orban. 

Oare?

Reuniunea cu ușile închise de miercuri seara, la care nu au fost admiși în premieră absolută nici măcar asistenții deputaților europeni, a decis cu greu ( și nu chiar pe șleau) să se lipsească de Fidesz și de voturile sale. 

Cel mai mare grup din Parlamentul European a decis retragerea tuturor privilegiilor lui Tamás Deutsch – fără a-l exclude – și a cerut partidului PPE să ia o decizie privind Fidesz „când situația sanitară o va permite”. 

Iată un compromis în plus făcut în sânul acestui grup unde germanii se zice c-ar fi „la fel de rău văzuți ca și ungurii”. CDU/CSU ezită să desfacă legăturile cu partenerii ungurii iar Viktor Orban știe că poate conta pe susținerea germană. 

Cât despre partid, liderul acestuia Donald Tusk s-a exprimat și el clar în ultimele săptămâni pentru excluderea Fidesz. Se pare însă că decizia nu-i aparține. 

Unii membrii PPE au votat aseară pentru excluderea lui Deutsch și a Fidesz. In urma reuniunii ei deplângeau concesiile făcute de Germania Ungariei și comentau „Orban a mai deschis o șampanie”.