Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O amerindiană în cabinetul Biden

amerindiana.png

Deb Haaland va fi Secretar al departamentului pentru interne (Interior Secretary) în cabinetul Joe Biden
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Președintele ales al SUA Joe Biden o va numi pe Deb Haaland, membră a tribului Laguna Pueblo dar și reprezentantă în Congresului Statelor Unite, în funcția de Secretar al Departamentului pentru Interne (Interior Secretary), transmite France 24 care citează AFP și Reuters.

 

 

Deb Haaland (60 de ani)  a fost aleasă în Congres în 2019 pe lista Partidului Democrat, ca reprezentantă a statului New Mexico și va fi primul cetățean de origine amerindiană care va conduce acest minister, destinat în principal administrării resurselor naturale de pe circa o cincime din teritoriul Statelor Unite și care are peste 70 000 de salariați.

Joe Biden răspunde astfel unei petiții formulate de cca 120 de șefi de trib din Statele Unite, care i-au cerut viitorului președinte ”să facă istorie” numind-o pe Haaland în acest post, extrem de important pentru cele aproximativ 600 de triburi recunoscute oficial în Statele Unite.

Până la Deb Haaland, un singur amerindian a mai făcut vreodată parte dintr-un guvern american: Charles Curtis, care a fost vicepreședinte în guvernul Herbert Hoover, între 1929 și 1933.

Totodată, Joe Biden a decis să-l numească pe Michael Regan în funcția de director al Agenției americane pentru protecția mediului (EPA). Dacă această numire va fi confirmată de Senat, Regan va fi primul afro-american care va conduce EPA.