Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban: Florin Cîțu este candidatul la funcția de premier. PNL are 9 ministere, USR-PLUS - 6 și UDMR - 3

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns vineri seară la o înțelegere pentru formarea noului guvern, la finalul celor aproximativ 10 ore de negocieri, începute în jurul orei 9:00 dimineață.

Fostul premier Ludovic Orban a declarat:

Așa cum ne-am angajat după ce românii au votat, să formăm o coaliție de centru-dreapta, azi cele trei formațiuni au ajuns la o înțelegere privind structura și constituirea guvernului. Florin Cîțu, candidatul la funcția de premier susținut de PNL, USR Plus, UDMR. Președinte Senat - USR PLUS, iar președinte Cameră - candidat PNL. Am decis portofoliile din guvern - 2 vicepremieri, 18 ministere, din care 9 vor fi conduse de reprezentanți PNL, 6 de USR și 3 de UDMR”.

Dan Barna a spus, la rândul lui:

Ziua de azi e un pas important pentru o coaliție stabilă. Au fost discuții, am găsit cea mai bună soluție pentru majoritate parlamentară și un guvern care să aibă echilibru. USR - Ministerul Justiției, Transporturi, sanatate, Cercetare, Ministerul Economiei, cu IMM-uri”.

Dacian Cioloș:

Iată că după o zi intensă de discuții, am reușit azi să avem o structură de guvern suplă”.

Kelemen Hunor:

Sunt convins că în următorii ani vorm reuși să avem locuri de muncă în siguranță, să investim în sănătate și educație. Vom avea conducerea ministerelor Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mediului și Ministerul Sporturilor și Tineretului”.

Ludovic Orban a prezentat,pe scurt, ce ministere vor prelua cele trei structuri politice care au partcipat la negocieri:

„PNL va avea conducerea ministrelor Apărării , Externe, Finanțe, MAi, Educații, Ministerul Energiei, Agriculturii, Culturii și Muncii.

În discuții, deasupra împărțirii portofoliilor, important e spiritul de echipă. Solidaritatea și coeziunea pentru programul de guvernare

Suntem convinși că în zilele următoare vom finaliza munca pentru a oferi României dezvoltarea”.

Viitorul prim-ministru Florin Cîțu a încheiat declarațiile:

Sunt conștient de acestă responsabilitate. Mă voi implica direct pentru finalizarea programuui de guvernare. Este nevoie de un guvern cât mai repede”.