Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră: Anca Dragu, aleasă președintă a Senatului

anca_dragu.jpg

Sursă foto: Anca Dragu FB

La Senat, totul a decurs normal și, pentru prima oară în istoria României, Camera Superioară este condusă de o femeie - Anca Dragu (USR). Voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică, a promis Anca Dragu.

Senatorul USR PLUS, Anca Dragu, susținută de coaliția PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă, ieri seară, preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”. Alte șapte voturi au fost nule.

În total au fost exprimate 133 de voturi. Ea a candidat pentru funcția de președinte al Senatului alături de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, social democratul obținând doar 51 de voturi „pentru”, în vreme ce alți 75 de senatori au votat „împotrivă”.

Anca Dragu este economist și a fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Dacian Cioloş.

Preşedintele ales al Senatului, Anca Dragu, a declarat luni seara, în plen, că îşi doreşte ca mandatul său să stea sub auspiciul noţiunii de respect, menţionând că va fi un preşedinte echidistant şi corect, fără să ţină cont de culoarea politică.

 

„Vă asigur că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciul noţiunii de respect. Respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect pentru cei pe care îi reprezentăm, respect faţă de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, înseamnă în primul rând să conştientizăm faptul că un senator nu se află deasupra legii, ci trebuie să fie în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul său legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal.”, a subliniat preşedintele Senatului.

Orban, ales președintele Camerei Deputaților cu scandal

Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost ales, noaptea trecuta, președinte al Camerei Deputaților, la capătul unei ședințe cu scandal, în care AUR a părăsit sala, motivând că este foarte târziu.

Ședința de constituire a început ieri la ora 12. Ludovic Orban a câștigat șefia Camerei Deputaților, obținând 179 de voturi „pentru” și 110 împotrivă.

Celălalt candidat, Alfred Simonis (PSD) a fost votat de 110 deputați, iar 179 au votat „împotrivă”. La ora 23.30, decanul de vârstă al deputaților a închis ședința și a AUR a părăsit sala.

Reprezentantii AUR au revenit în sală aproape de miezul nopții cand s-a ales un alt decan de vârstă și ședința s-a reluat pentru alegerea președintelui și a Biroului Permanent al Camerei Deputaților.