Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propaganda rusească accelerează dezinformarea privind vaccinurile, constată organismul specializat al UE

dezinformare.png

Image source: 
euvsdisinfo.eu

Ați constatat în ultima perioadă o înmulțire a articolelor și postărilor care pun sub semnul întrebării vaccinarea anti-Covid? Vi se pare, pe de altă parte,  că s-au înmulțit și articolele care sugerează că vacinul rusesc SputnikV ar fi superior celor dezvoltate în Occident? S-ar putea să nu fie întâmplător.

EUvsDisinfo, organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene, a observant o înmulțire a articolelor și titlurilor înșelătoare în mediile controlate de Kremlin.

După cum arată EUvsDisinfo, mass-media Pro-Kremlin încearcă să obțină sprijin pentru vaccinul Sputnik V, creând percepția că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar fi  inițiat negocieri cu dezvoltatorul vaccinului rus, Centrul Gamaleya.

Situl de verificare a faptelor din Republica Moldova, StopFals, a constatat că mai multe medii pro-Kremlin au publicat articole care susțin că Uniunea Europeană s-ar afla în negocieri cu dezvoltatorul rus al Sputnik V, un produs medical care ar fi foarte solicitat pe piața europeană.

În realitate, purtătorul de cuvânt Comisiei Europene a declarat că „EMA nu a primit încă o cerere de autorizare pentru introducerea pe piață a vaccinului rusesc. Cu toate acestea, agenția a fost contactată de producătorul vaccinului, iar discuțiile sunt acum de-abia în faza incipientă”. 

Titlurile articolelor lasă însă impresia că europenii sunt foarte aproape de a introduce vaccinul rusesc, ceea ce este, evident, fals.

Problema cu titlurile înșelătoare ar putea părea minoră în contextul multiplelor provocări generate de dezinformare, spune EUvsDisinfo.

Cu toate acestea, un titlu poate schimba modul în care gândim.

Chiar dacă agenția de știri RIA, controlată de stat, reia declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei și explică faptul că agenția europeană nu a primit o cerere de la dezvoltatorul Sputnik V, titlul său  - „Agenția UE pentru Medicina a început discuții cu producătorul Sputnik V” -  denaturează situația.

Creează impresia că Uniunea Europeană caută vaccinul rusesc și nu invers, consolidând astfel narațiunea mai largă despre succesul global al Sputnik V.

Unele medii, precum Rossiyskaya Gazeta merg chiar și mai departe, afirmând că „Au început negocierile cu privire la aprovizionarea cu Sputnik V către Europa”, când de fapt acestea nu au început.

Potrivit sitului Krasnaya Vesna „Uniunea Europeană are în vedere posibilitatea studierii vaccinului rus Sputnik V”, ceea ce înseamnă că UE urmărește valoarea științifică a vaccinului. De fapt, EMA ar putea evalua vaccinul doar la primirea unei cereri de la dezvoltator, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Titlurile înșelătoare se referă și la vaccinul Pfizer-BioNTech.

De exemplu, publicația Tsargrad a folosit un titlu senzaționalist despre „Prețul sângeros al vaccinului Pfizer și BioNTech”, în timp ce News Front a anunțat că se știe „Câți oameni au fost uciși cu vaccinul american COVID-19”.

În ultimele luni, mass-media pro-Kremlin a bombardat audiențele din țară și din străinătate cu afirmații false despre acțiunea globală de reducere a pandemiei COVID-19 prin vaccinarea în masă.

Temele abordate sunt diverse, de la amplificarea teoriilor conspirației despre originile coronavirusului  până la alimentarea opiniilor anti-vaccinare. Toate aceste linii de comunicare au fost observate încă din pimăvară, dar acum activitatea a intrat acum într-o nouă fază. Acest lucru este clar ilustrat în evoluția narațiunilor de dezinformare, vizibilă în cronologia publicată de analiștii de le EUvsDisinfo.

Numărul articolelor cu caracter de dezinformare a crescut pe măsură ce marile companii și laboratoare farmaceutice din occident au început să comunice că au încheiat fazele avansate de testare a noilor vacinuri și autoritățile de reglementare au început să aprobe utilizarea lor.

Întregul articol este disponibil AICI

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 decembrie 2020